Darmowa dostawa już od 250 zł

Kefir, maślanka, serwatka
Kefir, maślanka, serwatka.

Kefir to naturalny, mleczny napój o niepowtarzalnym zestawie mikroflory. Maślankę otrzymuje się przy wyrobie masła. Jest to płyn pozostały z ubijania śmietany po wytrąceniu tłuszczu. Serwatka to produkt uboczny powstający wyrobie serów. Zawiera witaminę B1 i B2, laktozę ( cukier mlekowy), trochę białka i spore ilości wapnia.

Czytaj dalej
Sól
Sól

Sól to prosty związek chemiczny NaCI, czyli chlorek sodu. Zawiera ona cenne mikroelementy; oprócz podstawowych sodu i chloru, także magnez, miedź, cynk, potas, selen, wapń i żelazo, a nawet śladowe ilości złota. Najczęściej używana w domu jest sól kuchenna, czyli czysty chlorek sodu uzyskany po oczyszczeniu soli kamiennej. W Polsce sprzedawana jest jodowana sól kuchenna, czyli dodatkowo wzbogacona jodem. Sól jest niezbędnym składnikiem naszego organizmu – nasze łzy, pot, krew i płyny ustrojowe są słone.

Czytaj dalej
Drzazgi
Drzazgi

Wbicie drzazgi w dłoń lub stopę może przydarzyć się każdemu, a najczęściej zdarza się dzieciom, które są bardzo ruchliwe i na pewno nieco mniej ostrożne niż dorośli. Najbardziej dokuczliwe są drzazgi wbite pod paznokcie. Drzazga może wystawać nad powierzchnię skóry lub być w niej całkowicie ukryta. Sprawia niewielki ból, ale dzieci przestraszone sytuacją, mogą odczuwać go w większym stopniu.

Czytaj dalej
Krwawienie z nosa
Krwawienie z nosa

Nos jest strukturą anatomiczną, która ze względu na swoje położenie łatwo ulega urazom. Ponadto, ze względu na ciągły przepływ powietrza przez ten narząd narażony jest on na podrażnienia, wysychanie i zakażenia. Specyfika budowy naczyń krwionośnych znajdujących się w nosie powoduje zaś, że jest on słabo przygotowany do sprostania wszystkim tym obciążeniom.

Czytaj dalej
Owoce morza
Owoce morza

Owoce morza są źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają dużo cennych minerałów: fosforu, potasu, magnezu, wapnia, jodu i cynku. Owoce morza zawierają dużo cholesterolu, ale jest on słabo przyswajalny przez organizm człowieka. Są lekko strawne i niskokaloryczne.

Czytaj dalej
Oparzenia słoneczne
Oparzenia słoneczne

Oparzenie powstaje w wyniku urazu termicznego, w tym wypadku z powodu zbyt długiego przebywania na słońcu. Podobnie jak inne oparzenia, dotyczyć może jedynie danego obszaru skóry, bądź też wywiera skutki ogólnoustrojowe. Oparzenia słoneczne to najczęściej oparzenia I stopnia, charakteryzują się zaczerwienieniem i silnym pieczeniem nadmiernie nasłonecznionej okolicy ciała. Zdarzają się jednak, także oparzenia II stopnia, w których dochodzi do powstania na skórze pęcherzy.

Czytaj dalej
Ostry ból zęba
Ostry ból zęba

Ból zęba bywa niezwykle dokuczliwy. Sprawia, że osoby dotknięte tą dolegliwością stają się rozdrażnione, nie mogą się skoncentrować, nie mogą nawet spać. Ząb może boleć przy najmniejszym ruchu, przy najmniejszym ruchu, przy jedzeniu, podczas picia, nawet pod wpływem ciepła lub zimna. Ból zęba może mieć charakter ostry lub przewlekły. Może być to ból bardzo intensywny bądź tępy, zawsze jest jednak bardzo nieprzyjemny.

Czytaj dalej
Śmietana
Śmietana

Trudno się obyć bez niej w kuchni, doskonale nadaje się do uszlachetniania zup, sosów i deserów. Śmietankę otrzymuje się po odwirowaniu mleka. Im bardziej tłustą chcemy uzyskać, tym intensywniej przebiega proces wirowania. Zawiera niezbędne dla organizmu tłuszcze, witaminy A, D i E, laktozę, kazeinę oraz sole mineralne.

Czytaj dalej
Pęcherze
Pęcherze

Pęcherze pojawiają się najczęściej na stopach lub na dłoniach, ale mogą powstać w każdej innej okolicy narażonej na uraz. Powstają w wyniku nadmiernej produkcji płynu surowiczego przez komórki skóry, czego efektem jest oddzielenie się wierzchnich warstw naskórka i utworzenie zbiornika owego płynu w postaci pęcherza.

Czytaj dalej
Rany i skaleczenia
Rany i skaleczenia

Raną nazywamy przerwanie ciągłości tkanki pod wpływem urazu. Rozróżnia się otarcie lub zadrapanie naskórka, rany powierzchniowe i głębokie. Gojenie się rany jest zjawiskiem biologicznym, wykształconym przez lata rozwoju ewolucyjnego człowieka. W niektórych wypadkach, po zagojeniu się rany nie pozostaje żaden ślad, czasami jednak dochodzi do powstania blizny.

Czytaj dalej
Ukąszenia, użądlenia
Ukąszenia, użądlenia

Większość ukąszeń przez owady, takie jak komary czy meszki, to tylko drobna niewygoda. Mogą one być problemem w krajach tropikalnych, gdzie przenoszą różne niebezpieczne choroby. W Polsce dość niebezpieczne są ukąszenia przez kleszcze, gdyż mogą one przenosić wirusowe zapalenie opon mózgowych i boreliozę. Dla osób często przebywających w okolicach, o których wiadomo, że są siedliskiem kleszczy, zalecane są szczepionki przeciw tym chorobom.

Czytaj dalej
Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe to : groch, fasola, soczewica, soja i bób. Owocem ich jest strąk o różnym, w zależności od gatunku, kształcie, wielkości i barwie.  Mają sporo składników mineralnych: żelaza, fosforu, siarki, manganu, magnezu, potas i kwas foliowy. Dostarczają także naszemu organizmowi bardzo cennego składnika – błonnika, którego nie ma w mięsie. 

Czytaj dalej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium