- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby
Nieodpowiednie nawyki żywieniowe należą do najczęstszych przyczyn wielu chorób, dlatego spojrzenie na dietę z punktu widzenia teorii medycyny chińskiej może być niezwykle pomocne w dbaniu o bardzo zdrowy tryb życia. Kuchnia chińska i sposób przyrządzania dań są ściśle związane z chińską filozofią – przede wszystkim z ideałem wiecznego życia i młodości. Chińczykom zawdzięczamy nie tylko wzbogacenie kuchni światowej w ryż, który uprawnia od 7 tysięcy lat, ale także wyprodukowanie sosu sojowego i twarogu sojowego – tofu.
Dieta lekkostrawna jest najczęściej zalecanym sposobem żywienia w większości stanów chorobowych, a także w wieku starszym. Ma istotne znaczenie w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, a zwłaszcza w chorobach żołądka, dwunastnicy i jelit, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych oraz stanach pooperacyjnych. Zawiera ona wszystkie składniki pokarmowe, lecz podane w formie łatwo przyswajalnej. Wyłącza się tylko te składniki i produkty, których trawienie może powodować dolegliwości.
W normalnie funkcjonującym organizmie ciągłe kurczenie się i rozkurczanie jelita grubego powodują przesuwanie się mas kałowych do odbytnicy. Ich zatrzymanie się na różnych odcinkach jelita grubego powoduje oddawanie twardego stolca raz na kilka dni. Istnieją dwa rodzaje zaparć przewlekłych: atoniczne oraz spastyczne. Stosowana dieta jest uzależniona od rodzaju zaparcia.
Zgaga to uczucie pieczenia i ucisku w klatce piersiowej oraz nieprzyjemnego, kwaśno-słonego smaku w ustach. Najczęstszą przyczyną jest nadkwaśność, ale może się ona również pojawić przy uszkodzeniu błony śluzowej przełyku. W diecie należy unikać pokarmów drażniących błonę śluzową przełyku i żołądka, pobudzających nadmiernie wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a także osłabiających ciśnienie w dolnym odcinku przełyku.
Woda jest głównym składnikiem wszystkich organizmów żywych. To właśnie w środowisku wodnym powstaje życie, a dla bardzo wielu stworzeń jest ona jednym możliwym miejscem istnienia. Woda - tlenek wodoru – jest twardym związkiem nieorganicznym, najbardziej rozpowszechnionym w przyrodzie, który jest w nieustannym obiegu. To bezbarwna ciecz, bez smaku i zapachu, o temperaturze wrzenia 100 C i krzepnięcia 0C. Woda ma wiele najrozmaitszych zastosowań, jest najniezbędniejszą substancją Ziemi.
Biegunka to przykre dla chorego, zbyt częste oddawanie luźnych stolców, zawierających zbyt wiele wody. Występują one w przebiegu różnych chorób, takich jak zespół jelita nadpobudliwego czy choroba trzewna (celiakia). Każdy, kto cierpi na przewlekłą biegunkę (trwającą dłużej niż kilka dni), powinien skonsultować się z lekarzem, aby ustalić jej przyczynę.
Kwasy tłuszczowe to związki organiczne powstające w wyniku hydrolizy tłuszczów. Różnią się między sobą właściwościami chemicznymi, liczbą atomów węgla w cząsteczce, długością łańcuchową i liczbą podwójnych wiązań. Kwasy zawierają jedno podwójne wiązanie noszą nazwę jednonienasyconych, dwa lub więcej wielonienasyconych, natomiast nie zawierające podwójnych wiązań nazywa się kwasami tłuszczowymi nasyconymi.
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy występuje prawie na całym świecie, a liczba zachorowań stale się zwiększa. W chorobie wrzodowej pokarm powinien wpływać łagodząco na błonę śluzową żołądka i dwunastnicy, zapobiegać nadmiernemu wydzielaniu soków trawiennych i kwasu solnego. Wskazana jest dieta łatwo strawna, pełnowartościowa, pokrywającą zapotrzebowanie na podstawie składniki odżywcze.
Najczęstszą przyczyna otyłości jest niewłaściwe wieloletnie odżywianie się, zarówno pod względem ilościowym jaki i jakościowym. Najskuteczniejszą formą leczenia otyłości jest stworzenie odpowiednich restrykcji żywieniowych i przejścia na dietę niskokaloryczną. Otyłość należy zwalczać nie tylko ze względów estetycznych, ale również dlatego, że przyspiesza powstanie tak groźnych chorób, jak cukrzyca, miażdżyca, zwyrodnienie mięśnia sercowego.
Grzyby budziły zainteresowanie ludzi już od tysięcy lat. Polacy zawsze byli amatorami grzybów, świadczą o tym średniowieczne teksty z dworu Władysława Jagiełły. Grzyby weszły też do literatury pięknej: w Panu Tadeuszu jest opis grzybobrania, gdzie Wojski zbiera muchomory, wykorzystywane w tamtych czasach jako trutka na muchy.