Korzyści z właściwości miodu znane są już od ponad 4000 lat. Egipcjanie używali miodu do leczenia ran.
[more]W obecnych czasach, z rosnącym problemem zwiększenia odporności bakterii na antybiotyki, naukowcy badają z dużym zainteresowaniem miody i ich lecznicze właściwości. Szczególnie interesujący okazuje się w tej kwestii Miód Manuka .
Powszechnie wiadomo, że miód zawiera naturalnie występujące enzymu, które wytwarzają nadtlenek wodoru. Nadtlenek wodoru ma wyjątkowe właściwości, które zostały udowodnione. Niemniej jednak, nadtlenek wodoru wiele ze swojej mocy traci w wyniku na kontaktu z płynami ustrojowymi. Ponadto, wszystkie właściwości miodu są zazwyczaj utracone pod wpływem ciepła lub bezpośredniego działanie promieni słonecznych.
Miód Manuka produkowany jest przez pszczoły, które zbierają nektar z krzewu
Manuka lub drzewo drzewa herbacianego. Miejsce
pochodzenia i główne miejsce występowania krzewu Manuka to nowa Zelandia. Pszczoły
zbierają nektar z kwiatów drzewa Manuka i przetwarzają go na miód. Niestety nie
Jak wykazują badania - Miód Manuka - jest to mono-kwiatowy miód
zawierający substancję z silnymi właściwościami charakterystycznymi tylko dla
Miodów Manuka.
Ten unikalny składnik miodu Manuka był
początkowo nazywany UMF
® ( Unique Manuka Factor)
Całkiem niedawno substancja ta została zidentyfikowana przez Profesora Thomasa
Henle i oznaczona jako Methyloglyoxal - MGO.
Dowiedz się więcej owłaściwościach Miodu Manuka
Kup teraz 140.00 zł
Kup teraz 272.00 zł
Kup teraz 64.00 zł
Kup teraz 540.00 zł
Kup teraz 436.00 zł