Zaczątkiem do powstania miodów Manuka jest krzew Manuka występujący na
terenie Nowej Zelandii. Krzew ten jest bardzo odporny na trudną glebę i osiąga
wielkość od 2 do 5 metrów, jak również zdarzają się okazy wielkości małych drzew
osiągające 15 m.
Krzew ten jest wiecznie zielony i bardzo obficie ugałęziony.
Krzewy te co roku na 4 tygodnie pokrywają się pięknymi, białymi kwiatami w
środku lekko zaróżowionymi, z których w dalszym etapie będzie czerpane całe
dobro natury. Miód Manuka jest produkowany przez pszczoły, które zbierają
nektar z owych kwiatów.
Nektar z kwiatów krzewu Manuka
zawiera substancje, które w procesie przetwarzania go przez pszczoły na miód i
późniejszego dojrzewania, zmieniają się w methylglyoxal. Jest to najważniejszy
składnik owych miodów, który daje mu tak wyjątkowe właściwości .
Miód Manuka produkowany jest pod ścisłą kontrolą, a
firma Manuka Health New Zeland Ltd posiada certyfikat RMP w ramach HACCP i GMP.
Wszystkie partie miodu przechodzą restrykcyjne i bardzo dokładne testy w
laboratoriach, by produkt, który trafia w Państwa ręce był najdoskonalszy i
spełniał wszystkie wyjątkowe właściwości. Firma Manuka Health stale udoskonala
swoje badania i pomiary stężenia methylglyoxalu, tak by zapewnić najwyższą
jakość wyrobu. Dodatkowo miody Manuka już w Polsce przechodzą specjalnie
kontrole prowadzone między innymi przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne,
czy Państwową Inspekcję Handlową. Cały proces powstawania miodu od samego początku do momentu zakupu jest złożoną
pracą wielu kontrolerów, a wszystko dla zapewnienie maksymalnie jakościowego
produktu.
Kup teraz 64.00 zł
Kup teraz 272.00 zł
Kup teraz 140.00 zł
Kup teraz 436.00 zł