90,00 zł
19,99 zł
29,00 zł
Działanie witaminy A
Aktywność witaminy A wykazuje szereg związków strukturalnie spokrewnionych. W organizmie zwierzęcym jest to Retinol oraz jego pochodne (np.Retinal, 3-Dehydroretinol).W roślinach i grzybach witamina A występuje tylko jako prowitamina i jej głównym związkiem jest β-karoten, ponadto występują związki określane jako Karetonoidy. Witamina A korzystnie wpływa na wzrok, wchodzi w skład rodopsyny, światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki oka. Witamina A zapewnia również prawidłowy wygląd skóry, i wpływa na syntezę białek, lipidów i hormonów tarczycy, utrzymuje w zdrowiu błonę śluzową jamy ustnej, nosa, gardła , płuc, przewodu pokarmowego.
Źródła występowania Witaminy A
Witamina A jako Retinol i pochodne:
- wątroba
- tran z rybiej wątroby
- żółtko jaj
- mleko
- masło
- margaryna
Witamina A jako β-karoten i pochodne (prowitamina A):
- czerwone i zółte owoce i warzywa ( marchewka, dynia, morele, brzoskwinie)
- ciemnozielone cześci warzyw (szpinak, brokuły, sałata)
Zapotrzebowanie na Witaminę A:
Witaminę A wyraża się w tabelach żywieniowych jako "Równowaznik Retinolu" w mikrogramach. Retinol wykazuje 100% bioaktywności.
1 [µg] Równoważnika Retinolu | = 1 [µg] czystej formy Retinolu (pochodzenia zwierzęcego) |
= 6 [µg] β-karotenu (pochodzenia roślinnego) | |
= 12 [µg] innych Karetonoidów (pochodzenia roślinnego) |
Witaminę A wyraża się również w tabelach żywieniowych w Jednostkach Międzynarodowych [I.U]. Aby przeliczyć Jednostki Międzynarodowe na Równowaznik Retinolu nalezy zastosować przelicznik:
1 [µg] Równoważnika Retinolu = 3,3 Jednostek Miedzynarodowych [U.I]
Grupy ludności |
Witamina A |
|
Zalecane normy dietetyczne [µg] / dzień | Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych [µg] / dzień | |
Dzieci 1-3 lat | 300 | 600 |
Dzieci 4-8 lat | 400 | 900 |
Chłopcy 9-13 lat | 600 | 1700 |
Młodzież męska 14 - 18 lat | 900 | 2800 |
Mężczyźni 19- 30 lat | 900 | 3000 |
Mężczyźni 31-50 lat | 900 | 3000 |
Mężczyźni 50- 70 lat | 900 | 3000 |
Mężczyźni powyżej - 70 lat | 900 | 3000 |
Dziewczęta 9-13 lat | 600 | 1700 |
Młodzież żeńska 14 - 18 lat | 700 | 2800 |
Kobiety 19-30 lat | 700 | 3000 |
Kobiety 30-50 lat | 700 | 3000 |
Kobiety 50-70 lat | 700 | 3000 |
Kobiety powyżej 70 lat | 700 | 3000 |
Kobiety ciężarne do 18 lat | 750 | 2800 |
Kobiety ciężarne do 19-30 lat | 770 | 3000 |
Kobiety ciężarne do 30-50 lat | 770 | 3000 |
Kobiety karmiące do 18 lat | 1200 | 2800 |
Kobiety karmiące do 19-30 lat | 1300 | 3000 |
Kobiety karmiące do 30-50 lat | 1300 | 3000 |
według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Science, Food and Nutrition Board, USA
Ciekawostki o witaminie A
- jako witamina A, zwana retinolem, znajduje się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jako prowitamina A, zwana karotenem, znajduje się tylko w żywności pochodzenia roślinnego
- w związku z duzym obciążeniem oczu, osoby, których praca wiąże się z długim siedzeniem przed monitorem komputera potrzebują więcej witaminy A
- tylko β-karoten jest efektywnym przeciwutleniaczem. Ponadto jego przedawkowanie nie wykazuje tak dużej toksyczności jak przedawkowanie witaminy A
- β-karoten występuje szczególnie w czerwonych i żółtych owocach oraz warzywach. Jest odpowiedzialny za nasycony żółty, pomarańczowy i czerwony barwnik tych roślin
- duże dawki Witaminy A ( jako retinol i karoten) należy do witamin dość trwałych, która podczas gotowania i prawidłowo przeprowadzonych procesów obróbki termicznej nie ulega zmianie. W bardzo wysokich temperaturach stosowanych podczas smażenia dochodzi do dużych strat witaminy A. Retinol ulega też łatwo rozkładowi w czasie jełczenia tłuszczu. Witamina A jest wrażliwa na światło