Darmowa dostawa już od 250 zł

Miód
Miód

Miód naturalny wytwarzany jest przez pszczoły z nektarów kwiatów lub spadzi (substancja wydalana przez mszyce, które żerują na drzewach). Przekształcenie ich w miód następuje w organizmie pszczoły, a potem w plastrach. Polega na odparowaniu wody oraz na kilku przemianach biochemicznych, m.in. rozkładzie sacharozy na glukozę i fruktozę.

Czytaj dalej
Sery
Sery

Na świecie jest około 500 gatunków sera. Sery twarogowe, pleśniowe czy twarde żółte mają wszechstronne zastosowanie: mogą być głównym składnikiem potrawy, dodatkiem podnoszącym wartość odżywczą dania, a także przyprawą. Produkuje się je z mleka krowiego, owczego lub koziego. Zależnie od sposobu krzepnięcia dzieli się je na twarde i podpuszczkowe.

Czytaj dalej
Żywienie w leczeniu zapalenia trzustki
Żywienie w leczeniu zapalenia trzustki

Trzustka to narząd wewnętrzny pełniący rolę gruczołu wewnątrzwydzielniczego i wewnątrzwydzielniczego. Jedną z jej najważniejszych funkcji jest produkcja soku trzustkowego. Zawiera one enzymy trawienne, rozkładające w jelicie cienkim cząsteczki białek, tłuszczów i węglowodanów. Przyczyny przewlekłego stanu zapalnego trzustki mogą być różne.

Czytaj dalej
Jaja
Jaja

Jaja są niezastąpionym produktem w każdej kuchni. Dobrze smakuje gotowane, smażone czy jako dodatek do potraw. Najsmaczniejsze są wiosną, gdy kury skubią młodą trawę. Polskie jaja mają światową renomę, szczególnie te świeże, wiejskie. Są one symbolem Wielkanocy. Jako początek nowego życia zawierają wszystkie niezbędne do rozwoju organizmu składniki odżywcze.

Czytaj dalej
Lody
Lody

Lody to rodzaj mrożonego deseru postrzeganego obecnie jako zdrowy i odżywczy, gdyż zawiera mleko, naturalne soki owocowe i sole mineralne. Potwierdzają to opinie żywieniowców, dlatego chętniej niż kiedyś kupujemy je dzieciom. Dawniej lody były kręcone ręcznie w metalowych puszkach obłożonych lodem zmieszanym z solą lub saletrą, dziś używa się do tego specjalnych maszyn

Czytaj dalej
Żywienie w cukrzycy
Żywienie w cukrzycy

Dieta powinna mieć charakter zasadowy. Cukrzycy często mają nadmiernie zakwaszony organizm. Węglowodany powinno się spożywać w postaci złożonej, jak pełne ziarno czy warzywa strąkowe, gdyż ulegają one powolnemu rozkładowi w organizmie.

Czytaj dalej
Podroby
Podroby

Podroby to jedne z nielicznych mięs, które nie rujnują kieszeni. Cenione przez smakoszy, przede wszystkim ze względów na ogromną różnorodność smaków. Niektóre są delikatne, inne pikantne. Podroby znamy przede wszystkim z barów szybkiej obsługi, które nie są jednak w stanie przyrządzić nich posiłków równie smacznych jak w domu. 

Czytaj dalej
Żywienie w chorobach reumatycznych
Żywienie w chorobach reumatycznych

Mnogość przeróżnych diet można niejednemu zawrócić w głowie. Mimo pewnych, a czasami zasadniczych różnic, zawierają one jednak stały kanon zdrowego żywienia. Unikamy, a w przypadkach rygorystycznych rezygnujemy z produktów otrzymanych z białej mąki. Należy zapomnieć o cukrze i słodzikach, zostaje miód i naturalny cukier w owocach.

Czytaj dalej
Herbata
Herbata

Dla większości z nas jest to po prostu napojem, który wypijamy rano, wieczorem i w ciągu dnia. Jednak smakosze uważają herbatę za napar nie mający równego sobie. Na świecie znanych jest około 300 gatunków herbat o przeróżnych smakach. Za jej ojczyznę tradycyjnie uznaje się Chiny, a według legendy odkrył ją cesarz ShengNung.

Czytaj dalej
Żywienie w chorobach układu krążenia
Żywienie w chorobach układu krążenia

W chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) należy spożywać znaczne ilości błonnika w postaci warzyw, owoców oraz pieczywa z mąki pełnoziarnistej. Do potraw używamy surowej oliwy z oliwek tłoczonej na zimno. Wskazane jest picie jogurtu, zsiadłego mleka lub kefiru. Wielu dietetyków zaleca jedzenie dużych ilości cebuli na surowo lub gotowanej.

Czytaj dalej
Biegunka
Biegunka

Jest to przypadłość polegająca na częstym oddawaniu wodnistych stolców. Biegunka może być ostra lub wynikać z przewlekłych schorzeń układu pokarmowego. Jako objaw nie jest zbyt groźna, jeśli trwa krótko. Ze względu jednak na znaczną utratę płynów i soli mineralnych może doprowadzić do odwodnienia. Ma to wielkie znaczenie przede wszystkim u niemowląt i młodszych dzieci

Czytaj dalej
Choroba lokomocyjna
Choroba lokomocyjna

Choroba lokomocyjna jest wynikiem zaburzenia funkcji ucha wewnętrznego, w którym znajduje się narząd odpowiedzialny za zachowanie równowagi - błędnik. Niektórzy uczeni postulują także związek tej choroby z zaburzeniami wzrokowymi. Aby organizm mógł zachować stan równowagi, narządy zmysłów zbierają ze środowiska zewnętrznego informacje, przekazują je do ucha wewnętrznego

Czytaj dalej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium