Darmowa dostawa już od 250 zł

Jakże wiele zastosowań miodu znamy z opowiadań naszych starszych członków rodziny. Powszechnie znane jest wiele gatunków miodów i tak naprawdę każdy z nich posiada swoje unikatowe właściwości. Całkiem niedawno pojawił się na rynku polskim nowy gatunek miodów, których działanie okazało się bardzo wyjątkowe."Naukowcy odkryli sekretny składnik Miodu Manuka"

Ten tytuł ukazał się w The New Zealand Herald dnia 03 lipca 2007, i jasno wskazywał, że w końcu udało się odnaleźć i zidentyfikować składnik UMF, który był badany przez naukowców od ponad 15 lat. Składnik ten został zidentyfikowany przez zespół badawczy z Drezna w Niemczech. Kierowany przez profesora Thomasa Henle, kierownika Instytutu Chemii Żywności na Politechnice Drezdeńskiej odkrył, że ten unikalny składnik miodu odpowiedzialny za jego właściwości to Methylglyoxal ( MGO™).

 

Co to jest methylglyoxal?

MethylglyoxalMethylglyoxal (MGO) jest związkiem, jest produkowany w każdej komórce organizmu i powstaje on w skutek przemian biochemicznych .
Miody Manuka MGO - to jedyny w 100% naturalny produkt spożywczy, który ma silne działanie powiązane bezpośrednio z obecnością methylglyoxalu, który powstaje w naturze z nektaru z kwiatów Manuka, zbieranego przez pszczoły. Methylglyoxal jest przekazywany do miodu, gdzie pozostaje w stabilnej formie. Methyloglyoxal jest odporny na ciepło, światło, płyny ustrojowe i enzymy. Ta właściwość sprawia, że Miody MGO są lepsze od innych tego typu produktów.
Profesor Henle wskazuje w swoich badaniach jednoznacznie, to właśnie Methyloglyoxal jest bezpośrednio odpowiedzialny za ich unikalne działanie. Zauważa on również, że methylglyoxal występuje nie tylko w miodach Manuka ale również w innych środkach spożywczych ale jego stężenie w nich jest niewielkie i wynosi zwykle wynosi zwykle od 1 do 10 mg / kg.

Co sprawia, że Miód Manuka MGO ™ jest tak wyjątkowy?


Methylglyoxal (MGO ™) jest integralną częścią powstającego naturalnego nektaru kwiatów drzewa Manuka.
Jest on przenoszony przez pszczoły do miodu, gdzie pozostaje stabilny i odporny na ciepło, światło i aktywności enzymów w płynach ustrojowych. Każdy miód ma korzystne właściwości , ze względu na powstawanie nadtlenku wodoru. Ta własność, jednak szybko znika w kontakcie z ciałem, W przypadku Miodów Manuka MGO efekt pozostaje stabilny. Ze względu na tę cechę produkty oznaczone symbolem MGO jest lepszy od innych miodów pitnych ogólnie dostepnych. Jest udowodnione, że im wyższa MGO ™ (poziom methylglyoxalu), tym lepsze są ich właściwości charakterystyczne.
Zawartość Methyloglyoxalu w innych produktach kształtuje się następująco :

Kawa - 23-47 mg / kg
Jogurt - Mniej niż 2 mg / kg
Wino - Mniej niż 2 mg / kg
Inny miód - 0-10 mg / kg


Właściwości Miodu Manuka są bezpośrednio powiązane z poziomem methylglyoxalu i zawartość ta waha się od 30 do 1000mg/kg. Im wyższe stężenie methylglyoxalu, tym silniejsze właściwości i tym większe korzyści z jego stosowania. Badania wykazały również, że minimalne stężenie zdrowotne Methyloglyoxalu w miodach Manuka powinno wynosić 100 mg/kg.

Methylglyoxal w dawce 400 mg / kg i powyżej, jest wystarczający, aby mówić o silnym działaniu zdrowotnym. Dlatego też miód o oznaczeniu MGO 400+ jest najczęściej wybierany nie tylko w Polsce ale również na świecie.

 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium