Wybierając miód Manuka , trzeba zwrócić uwagę na szereg informacji i wiadomości, które mogłyby pomóc nam w idealnym doborze produktu do naszych potrzeb. Każdy zapewnie wie, że miód miodowi nigdy nie jest równy i przy zakupie trzeba wziąć to pod uwagę.
Każdy miód Manuka, który produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z tego krzewu, takim mianem może być nazwany. Dlaczego jednak ceny produktów są tak różne? Czy faktycznie się one od siebie różnią?
Wykonując liczne badania stwierdzono, że w zwykłych miodach podstawowym źródłem cennych właściwości jest nadtlenek wodoru. Omijając ten składnik, stworzono miody Manuka, których działanie ma zdecydowanie większe korzyści i w innej mierze działa na organizm człowieka.
Szereg badań, które zapoczątkował Dr. Peter Molana miały na celu dowieść, że owy nadtlenek wodoru, nie pełni priorytetowej roli w składzie miodu. Niestety brak nowoczesnych technologii, uniemożliwił w latach 70-tych dokonanie prawidłowego zobrazowania właściwości miodów Manuka. Kilkanaście lat później, profesor Thomas Henle, badając ten miód, odkrył silne stężenie substancji o nazwie methylglyoxal. To sprawiło, że MGO- skrót od tego składnika okazał się mieć zbawienny wpływ na jakość i właściwości charakterystyczne dla tego miodu.
Dlaczego więc rodzące się pytania UMF, czy MGO. Tak naprawdę oznaczenie UMF stanowi starodawną formę, określającą miód Manuka, kiedy to nie znano jeszcze działania gLogo Manuka Health New Zelandłównego składnika miodu methylglyoxal. Tylko i wyłącznie unikatowe właściwości tego miodu, pozwalają nam powiedzieć że miód Manuka MGO to najlepszy zakup, na jaki w ogóle można postawić.
Na przestrzeni lat badano różnego rodzaju miody, by sprawdzić, czym się one różnią między sobą, jakie jest ich działanie, które wychodzą na prowadzenie. Wyniki badań były jednoznaczne- MIÓD MANUKA OKAZAŁ SIĘ FENOMENEM.
Posiada on tysiąckrotnie wyższe stężenie methylglyoxalu, niż wszystkie inne miody. Profesor Henle określił, iż ,stężenie methylglyoxalu jest bezpośrednio skorelowane z aktywnością miodu”.
Nie trzeba więc się zastanawiać, dlaczego Miód Manuka MGO jest najbardziej miarodajnym, dokładnym i precyzyjnym określeniem jakości miodów na rynku spożywczym.
Oznakowanie
ilość methylglyoxalu (mg/kg)
MGO™ 100+ 100 mg/kg - minimalna rekomendowana
MGO™ 250+ 250 mg/kg - podwyższona
MGO™ 400+ 400 mg/kg - wysoka
MGO™ 550+ 550 mg/kg - bardzo wysoka
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.