Frutti di mare to wszystkie jadalne zwierzątka bezszkieletowe: skorupiaki
(krewetki, kraby, homary i langusty), które nazwę wzięły od twardej skorupy
pokrywającej ich ciało: mięczaki ( ostrygi, kalmary, mątwy i ośmiornice), czyli
głowonogi morskie, nie mające pancerza; małże, które ciało schowane jest w
muszli. Owoce morza są źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz
niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają dużo
cennych minerałów: fosforu, potasu, magnezu, wapnia, jodu i cynku. Mięczaki i
skorupiaki to bogate źródło selenu, które odgrywa istotną rolę w profilaktyce
nowotworowej. Owoce morza zawierają dużo cholesterolu, ale jest on słabo
przyswajalny przez organizm człowieka. Są lekko strawne i niskokaloryczne. W sprzedaży są krewetki czerwone o długości 6-7 cm, szare o długości 3-6 cm i
różowe , tzw. olbrzymie mierzące 15-20 cm. Mięso krewetek szarych jest mniej
smaczne i cenione niż czerwonych i różowych. Krewetki można podawać na zimno i
na ciepło. Najczęściej gotuje się je w wodzie lub na parze, duże krewetki można
piec na grillu, a z małych robi się sałatki lub szaszłyki. Zawierają witaminę
B12 i PP, a także selen, jod i wapń.
Aby uniknąć zatrucia, owoce morza należy kupować ze znanych źródeł. Przed
przygotowaniem trzeba je dokładnie umyć i opłukać w czystej wodzie.
Szczypce kraba zawierają białe i delikatne mięso, niezwykle cenione przez
smakoszy. Można je podawać jako samodzielną przystawkę, przyprawione sokiem z
cytryny czy majonezem. Kraby to źródło witaminy B2, B6, kwasu pantotenowego oraz
potasu, cynku i magnezu. Najdroższe skorupiaki to homary i langusty. Są duże,
mają około kilkudziesięciu centymetrów długości. Najsmaczniejsze jest mięso z
ogona, szczypców i nóg. Langusta jest podobna do homara, odróżnia ją tylko brak
szczypiec. Zwykle podaje się je ugotowane w całości jada na zimno, maczając
kawałki mięsa w rozmaitych sosach. Zawierają witaminy B12 i PP oraz cynk i selen
i jod. Ostrygi to najbogatsze źródło cynku (100g ostryg to 63 mg cynku) i magnezu, a
także witamin B1, B12, E i PP. Ich mięso jest kremowoszare, soczyste, o
charakterystycznym zapachu morza. Podaje się je otwarte i jada na surowo, po
skropieniu sokiem z cytryny. Małże i mule są podobne do ostryg, lecz znacznie mniejsze. Świeże mają muszelki
szczelnie zamknięte. Mięso małży ma intensywny morski smak, ale bywa twarde.
Natomiast mule mają mięso białe, delikatne, o słodkawym smaku. Jada się je na
surowo, tak jak ostrygi , lub gotuje, dusi, piecze. Zawierają kwas foliowy,
witaminy B2, B12, E oraz żelazo, jod i selen.
Stosowane wewnętrznie
Owoce morza dzięki zawartości kwasów tłuszczowych odrywają ważną rolę w
utrzymaniu prawidłowego stanu błon komórkowych w siatkówce oka o mózgu;
zapobiegają chorobie wieńcowej i chorobom układu krążenia; zawarty w nich cynk
pomocny jest w leczeniu bezpłodności u mężczyzn, u kobiet reguluje zaburzenia
cyklu miesiączkowego oraz chroni komórki naszego organizmu przed nowotworami.
Przeciwwskazania *owoce morza często bywają przyczyną uczuleń, po ich zjedzeniu może pojawić się
pokrzywka. *chorzy na dnę nie powinni jeść owoców morza, gdyż zawarte w nich puryny
wpływają na podwyższenie poziomu kwasu moczowego we krwi. *ograniczyć ich spożycie powinni chorzy z nadciśnieniem i stosujący dietę
niskosodową.
Nasz przepis
*krewetki z czosnkiem i chilli
Składniki : 500g średnich lub dużych krewetek, 4-6 ząbków czosnku, mała
suszona papryczka chilli, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól, pieprz, sok z 1
cytryny, posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie; Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Paryczkę drobno pokroić. Oliwkę i masło
rozgrzać na patelni. Wrzucić chilli i czosnek. Krewetki opłukać, obrać, osuszyć,
włożyć na patelnię z czosnkiem i chilli, smażyć przez 6 minut. Przyprawić solą i
pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Podawać posypane natką.
|