Darmowa dostawa już od 250 zł

Brzoskwinia
Brzoskwinia

Brzoskwinia nazywana jest "królewski owocem ".Pochodzi z Dalekiego Wschodu, za jej ojczyznę uważa się Persję i Chiny. Do Europy trafiła w I wieku naszej ery, a jej uprawą jako pierwsi zajęli się Rzymianie. Obecnie na świecie uprawia się dużą liczbą odmian brzoskwiń. Owoce te dzielą się na deserowe ,z miąższem łatwo odchodzącym od pestki i tzw. twardki, które wydają się lekko niedojrzałe.

Czytaj dalej
Burak czerwony
Burak czerwony

Buraki czerwone uprawiane były już w IV wieku p.n.e. W Babilonie i Mykenach ok. 2000 lat p.n.e. Używano liści buraka jako ziela leczniczego. Korzenie buraków zaczęto stosować 800 lat p.n.e. w krajach śródziemnomorskich. Z czasem wyhodowano odmienne podgatunki; burak korzeniowy i liściowy, czyli boćwinę.

Czytaj dalej
Cebula
Cebula

Cebula to jedno z najważniejszych i najpopularniejszych warzyw. Walory smakowe - ostry smak i zapach oraz wartości zdrowotne i odżywcze czynią stosowaną jarzynę i przyprawę kuchenną. Jest jednym z najsilniejszych naturalnych środków dezynfekcyjnych. Działa na organizm odkwaszająco. Zawarte w niej fitoncydy hamują rozwój niektórych bakterii, np. ropnych. Ma też właściwości rozpuszczania fibryny, która jest niebezpieczna dla ludzi o mało ruchliwym trybie życia.

Czytaj dalej
Shiatsu
Shiatsu

Termin shiatsu pochodzi od języka japońskiego i oznacza naciskanie palcem. Jest to forma masażu wykazująca znaczne podobieństwo do akupunktury, gdyż w obu metodach terapii oddziałuje się na te same punkty czynne. W shiatsu polega to jednak nie na nakłuwaniu ich igłami, lecz na uciskaniu przez terapeutę częścią własnej kończyny.

Czytaj dalej
Chrzan
Chrzan

Chrzan znany był już w starożytności. Jego część jadalna to mięsiste korzenie o ostrym smaku i silnym zapachu. Jada się je surowe, utarte, suszone i konserwowane. Liście chrzanu używane są jako przyprawy do solonych i konserwowanych warzyw, np. ogórków. W Polsce występuje dziko - ma zastosowanie w lecznictwie , oraz jako roślina ogrodowa, która lepiej nadaje się do stosowania w kuchni. Jest bogatym źródłem witaminy C. Tarty chrzan stanowi znakomitą przyprawę do mięsa; można go zmieszać ze słodką śmietaną z dodatkiem cukru lub z gotowanymi, utratami burakami i jabłkami.

Czytaj dalej
Masaż - jako metoda leczenia
Masaż - jako metoda leczenia

Masaż jest terapią polegającą na masowaniu, ugniataniu oraz innych technikach wykorzystujących dotyk, oddziałującą na tkankę miękką ciała. Jest jedną z najstarszych terapii świata, wcześniejszą niż akupunktura. Może być stosowany w przypadku chorób przewlekłych oraz podczas rekonwalescencji po ataku serca lub operacji kardiologicznej.

Czytaj dalej
Cykoria
Cykoria

Cykoria znajduje w naszym odżywianiu skromne miejsce – jest jednym z niewielu gorzkich warzyw. Wśród ludów pierwotnych gorzkie potrawy były integralną częścią pożywienia. Dziś zostały prawie wyeliminowane – najchętniej spożywamy potrawy słodkie, słone i kwaśne. Spożywane na surowo, dodawane jako składnik do sałatek dostarczają witamin B1B2C a także mikro i makroelementówCaFeKMnNaP.

Czytaj dalej
Cynamon
Cynamon

Ta słodka aromatyczna przyprawa pochodzi z wysypy Cejlon i sąsiadujących z nią popołudniowych wybrzeży Indii. Dostarcza jej drzewo z rodziny wawrzynowatych, rosnące do 15 m wysokości, chociaż zazwyczaj uprawiane jest ono w formie krzewiastej. Zimozielone lisice cynamonowca mają jajowaty kształt, są sztywne, skórzaste i wyraźnie unerwione. Roślina kwitnie niepozornie, jej kwiaty są malutkie zebrane w wiechy w kątach liści. Owoce cynamonowca to czarne lub sinozielone, mięsiste jagody o przyjemnym zapachu przypominającym jałowiec.

Czytaj dalej
Cytrusy
Cytrusy

Owoce cytrusowe z rodziny rutowatych rosną na niskich, wiecznie zielonych drzewach i krzewach. Pochodzą z Chin i południowo - wschodniej Azji, gdzie uprawiane były już 4 tys. lat temu. Potrzebują ciepłego powietrza, żyznej i wilgotnej gleby. Pełnię rozwoju osiągają po dziesięciu latach, wtedy drzewko z owocami wielkości pomarańczy daje około 500 szt. owoców. 

Czytaj dalej
Joga
Joga

Joga to system ćwiczeń relaksacyjnych, zmierzających do przywrócenia równowagi w sferze doznań umysłowych, cielesnych i duchowych. Źródłem jogi są starożytne Indie, gdzie już 4 tysiące lat temu odnotowano pierwsze praktyki sprzyjające poszukiwaniom ćwiczeń relaksujących ciało i umysł. Początkowo uprawiana była przez hinduskich mędrców zwanych joginami, którzy prowadzili pustelnicze, wypełnione medytacją życie.

Czytaj dalej
Termoterapia
Termoterapia

Termoterapia, czyli leczenie ciepłem jest jedną z najstarszych terapii naturalnych. Nazwa pochodzi od greckiego słowa termos - ciepły, gorący i therapeia – leczenie, sama zaś technika polega na ogrzewaniu poszczególnych części ciała, co warunkowane jest rodzajem dolegliwości. Głównym celem jest spowodowanie za pomocą wysokich temperatur rozszerzenie naczyń krwionośnych w bolącym miejscu.

Czytaj dalej
Czosnek pospolity
Czosnek pospolity

Czosnek jest byliną cebulową z rodziny liliowatych. Osiąga do 70 cm wysokości. Jego cebula składa się z kilku mniejszych cebulek, tzw. ząbków. Ma płaskie liście i drobne, różowe kwiaty. Nie wytwarza nasion. Na równi z cebula zalicza się go do najstarszych uprawianych roślin - znano go jako przyprawę i leczono się nim już w starożytności.  Zawarta w czosnku allistatyna niszczy gronkowiec. Jest cennym źródłem witaminB1B2, KPP i C.

Czytaj dalej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium