Ananas jest rośliną wieloletnią, pochodzącą z Brazylii. Obecnie jest uprawiana również na Kubie, Florydzie, w Puerto Rico, Afryce i Azji. Roślina ta potrzebuje niewiele wody, wyglądem przypomina agawę lub jukę. Ze środka krzewu wyrasta pęd z zielonymi liśćmi, poniżej którego znajduje się owoc, zawiązujący się z kwiatostanu.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby
Anyż, zwany popularnie anyżkiem, pochodzenia z Egiptu i Azji Mniejszej. Jest rośliną jednoroczną, jego łodyga dorasta do wysokości 50 cm, występuje w miejscach słonecznych i osłoniętych od wiatru, preferuje gleby zasadowe o dużej zawartości wapnia. W okresie dojrzewania potrzebuje wysokiej temperatury. Jako roślina lecznicza, a także dodatek do ciast, potraw i napojów był używany już przez Egipcjan około 1500 lat p.n.e.
Awokado rośnie na wiecznie zielonym drzewie z rodziny wawrzynowatych, zwane jest także gruszką aligatorową, pochodzi z Meksyku, choć uprawiane jest też w Izraelu, Nowej Zelandii, na Hawajach i w Kenii. Owoce ten do niedawna był zupełnie nieznany w Europie, do której zaczął być masowo importowany zaledwie 30 lat temu. Istnieje 20 odmian awokado o owocach owalnych lub kulistych o różnym zabarwieniu ( fioletowym, żółtym, jasnoróżowym).
Aurikuloterapia to odmiana akupunktury, w której zabieg wykonywany jest na małżowinach usznych. Terapię prowadzi się przy pomocy igieł, lub w nowocześniejszy sposób, poprzez stymulację impulsami elektrycznymi. Ojcem aurikuloterapii jest Francuz, dr. Paul Nogier. Opracował on mapę punktów małżowiny usznej, odpowiadających konkretnym częścią ciała. Skonstruował też specjalne urządzenie elektryczne do stymulowania punktów czynnych ucha.
Homeopatia to metoda leczenia niektórych chorób, polegająca na stosowaniu w minimalnych dawkach takich środków, które w większych dawkach wywołują w organizmie zdrowego człowieka objawy podobne do objawów tych chorób. Nazwa pochodzi od greckich słów homoios- podobny i pathos- cierpienie, choroba. Twórcą tej metody w świecie nowożytnym był niemiecki lekarz Samuel Friedrich Hahnemann
Bakłażan to roślina warzywna wywodząca się z rodziny psiankowatych. Inne jej nazwy to; oberżyna, psianka podłużna, psianka bakłażan, gruszka miłosna. W odróżnieniu od ziemniaków czy pomidorów, należących do tej samej rodziny, bakłażany nie są słodkie. Pochodzą z tropikalnych rejonów Indii, stamtąd rozprzestrzeniły się na Bliski i Daleki Wschód, a potem na południe Europy i wybrzeże Morza Śródziemnego.
Jest to terapia polegająca na wykorzystaniu barw do leczenia zaburzeń psychicznych, emocjonalnych i fizycznych oraz przywracania równowagi i harmonii między tymi sferami. Szczególnie polecana jest przy bezsenności, astmie, bólach, stanach lękowych i innych dolegliwościach powstałych na tle stresu. Może przyspieszać procesu powrotu do zdrowia, także po operacji. Niektórzy terapeuci stosują tę metodę, równolegle z leczeniem podstawowym, u chorych na AIDS i nowotwory.
Banany są bylinami o gęsto wyrastających z ziemi pędach. Każdy z nich rozwija gigantyczne, podłużne liście dochodzące do 4,5 m długości. Ze szczytu, na długim trzonku wyrasta kwiatostan, z którego po zaowocowaniu zawisają groniaste kiście żółtych, czerwonych lub zielonych bananów.
Nieprawidłowe ustawienie kręgów może być przyczyną wielu dolegliwości. Zmiany chorobowe w kręgosłupie mogą dotyczyć krążków i stawów międzykręgowych, wiązadeł oraz przyczepów mięśniowych, a zachodzące wokół stawów kręgosłupa zmiany biochemiczne mogą drażnić lub uszkadzać nerwy z niego wychodzące, wpływając niekorzystnie na pracę odległych narządów.
Są botaniczną formą przejściową pomiędzy kapustą a kalafiorem. Nazywa się je czasami kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem. We Włoszech uprawiano je już w czasach starożytnych. W Polsce znane są od siedemnastego wieku. Ojczyzną brokułów są kraje basenu Morza Śródziemnego. Są zasobne w witaminy z grupy B, a także witaminy A, C, PP, E oraz karoten.
Brukselka należy do rodziny warzyw kapustnych. Pochodzi z Belgii, gdzie uprawiana jest od stuleci. Najbardziej rozpowszechniona jest w Europie Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych. Ma charakterystyczny smak i efektywny wygląd miniaturowej kapusty o zielonej barwie. Odmiana polskiej brukselki jest ciemnozielona. Warzywo to zawiera witaminy: C, B1, B2, kwas foliowy i wiele substancji mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez.
Esencje kwiatowe sporządzone są z kwiatów rosnących w naturalnych warunkach, ponieważ hodowane lub uprawiane przez człowieka tracą wiele właściwości. Kwiaty powinny być zebrane w fazie pełnego rozkwitu przy bezchmurnej pogodzie. Ich główki nie mogą być dotykane gołymi rękami. Po zerwaniu poddaje się je działaniu metody słonecznej albo metody termicznej.