
Czosnek jest byliną cebulową z rodziny liliowatych. Osiąga do 70 cm wysokości. Jego cebula składa się z kilku mniejszych cebulek, tzw. ząbków. Ma płaskie liście i drobne, różowe kwiaty. Nie wytwarza nasion. Na równi z cebula zalicza się go do najstarszych uprawianych roślin - znano go jako przyprawę i leczono się nim już w starożytności. Do Polski przywieziony został prawdopodobnie w czasie najazdów tatarskich. Od wieków wiadomo, że działa przeciwbakteryjnie - jako pierwszy dowiódł tego Louis Pasteur. Można go uznać za naturalny antybiotyk, który jest bardzo skuteczny, a jednocześnie nie ma szkodliwych działań ubocznych. Zawarta w czosnku allistatyna niszczy gronkowiec. Jest cennym źródłem witamin: B1, B2, K, PP i C.
Uwaga
Czosnku nie należy używać przy ostrym nieżycie żołądka i jelit, niedociśnieniu tętniczym i w czasie karmienia piersią. Nie jest wskazany dla osób chorych na nerki. Nie należy jadać go zbyt dużo, ponieważ jest ciężko strawny i drażni błony śluzowe przewodu pokarmowego.
Nieprzyjemny zapach czosnku można złagodzić, jedząc razem z nim świeżą natkę pietruszki.
* Przy katarze i chorych zatokach: zgnieciony ząbek czosnku mieszamy z łyżeczką miodu, rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z cytryny - pijemy 3 razy dziennie.
* Przy niestrawności i zaparciach: zgnieciony ząbek czosnku rozpuszczamy w ciepłym mleku - pijemy po posiłku.
* Przy infekcjach dróg moczowych: zgnieciony ząbek czosnku mieszamy z naturalnym jogurtem - jemy 3 razy dziennie.
Stosowany wewnętrznie
Czosnek w postaci nalewki na spirytusie:
- jest szczególnie zalecany przy chorobach serca i układu krążenia - obniża ciśnienie krwi i zwiększa wydalanie cholesterolu,
- zmniejsza tendencyjnie do tworzenia się zakrzepu,
- rozszerza naczynia krwionośnie,
- badania dowiodły, że ma właściwości przeciwnowotworowe ( niszczy wolne rodniki),
- pobudza trawienie i apetyt, zapobiega biegunkom i niestrawnością,
- wyciąg spirytusowy pomaga w leczeniu kataru, bólu gardła, astmy, nieżytu oskrzeli, rozedmy płuc,
- Czosnek tarty , sok lub wywar z czosnku na wodzie albo mleku stosuje się przeciw pasożytom jelitowym.
Świeże liście lub ząbki surowego czosnku są znakomitym dodatkiem do sałaty, zup (np. warzywnych, gulaszowej, pomidorowej), sosów (pomidorowego), sałatki pomidorowej i mięsnej, ryb z rusztu, szaszłyków, mięs ( baraniny, wieprzowiny i wołowiny ) warzyw gotowanych i duszonych, masła.
Stosowany zewnętrznie
Stary ząbek czosnku:
- łagodzi ból ucha,
- pomaga likwidować afty, odciski, kurzajki i modzele,
- roztwór soku z dodatkiem alkoholu odkaża rany i wrzody,
- maść z drobno zmiażdżonego czosnku z dodatkiem oleju rozpuszcza ropień zimny ( na tle gruźlicy stawowej lub kości),
- kawałkiem czosnku pocieramy miejsca ukąszenia owadów.