Vitamarket.pl
Blog - Żywienie w leczeniu zapalenia trzustki Vitamarket.pl

Darmowa dostawa już od 250 zł

Żywienie w leczeniu zapalenia trzustki
Żywienie w leczeniu zapalenia trzustki

Trzustka to narząd wewnętrzny pełniący rolę gruczołu wewnątrzwydzielniczego (do krwi) i wewnątrzwydzielniczego (do światła przewodu pokarmowego). Jedną z jej najważniejszych funkcji jest produkcja soku trzustkowego. Zawiera one enzymy trawienne, rozkładające w jelicie cienkim cząsteczki białek, tłuszczów i węglowodanów. Przyczyny przewlekłego stanu zapalnego trzustki mogą być różne. Leczeniu musi towarzyszyć odpowiednia dieta, która będzie chronić narząd przed nadmiernym pobudzeniem do wydzielania enzymów trawiennych.

W leczeniu przewlekłego zapalania trzustki zaleca się:

Dieta łatwostrawną, bogatą w łatwo przyswajalne węglowodany i białka, ograniczającą spożycie tłuszczów i pokarmów dostarczających błonnika.

Chorzy, którzy bardzo schudli, muszą jeść pokarmy uzupełniające niedobory energii i składników odżywczych (zwłaszcza witamin A, D, E, K, a również wapnia, żelaza i potasu). Źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów są:

  • pieczywo pszenne
  • potrawy mączne
  • drobne kasze
  • ryż
  • ziemniaki
  • miód
  • marmolady
  • przeciery owocowe
  • owoce gotowane
  • warzywa gotowane
  • cukier w małych ilościach

Z produktów białkowatych zaleca się: gotowane mięsa chude, drób, ryby, chude mleko, i sery twarogowe. Z tłuszczów można jeść tylko niewielkie ilości masła, śmietany, oleju słonecznikowego i oliwy do 20-25 g dziennie.

Przy częstych w tej chorobie niedoborach witamin i soli mineralnych koniecznie jest picie soków owocowych i warzywnych.

W leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki należy ograniczyć:

W przewlekłych zapaleniach trzustki należy wykluczyć wszystkie pokarmy gwałtownie pobudzające wydzielanie soku trzustkowego takie jak:

  • alkohol
  • kawa naturalna
  • tłuszcze zwierzęce, zwłaszcza smażone
  • tłuste mięsa i ryby
  • tłuste rosoły
  • warzywa wzdymające i bogate w błonnik pokarmowy (groch, fasola, kapusta, cebula)
  • grzyby
  • tłuste i słodkie ciasta
  • kremy
  • czekolada
  • kakao
  • ostre przyprawy

Posiłki powinny być mniej obfite, a częstsze (5-6 razy dziennie)

Przykładowy jadłospis stosowany w leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki

I Śniadanie II Śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Kasza manna ugotowana na chudym mleku, herbata z miodem Bułka z masłem i chudą szynką, sok z pomidora Zupa ziemniaczana, ryż na sypko, mięso kurczaka
gotowane, sałata z cytryną, kompot z jabłek.
Kisiel z owoców jagodowych, herbatniki Makaron z chudym, białym serem, herbata z mlekiem
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium