Trzustka to narząd wewnętrzny pełniący rolę gruczołu wewnątrzwydzielniczego (do krwi) i wewnątrzwydzielniczego (do światła przewodu pokarmowego). Jedną z jej najważniejszych funkcji jest produkcja soku trzustkowego. Zawiera one enzymy trawienne, rozkładające w jelicie cienkim cząsteczki białek, tłuszczów i węglowodanów. Przyczyny przewlekłego stanu zapalnego trzustki mogą być różne. Leczeniu musi towarzyszyć odpowiednia dieta, która będzie chronić narząd przed nadmiernym pobudzeniem do wydzielania enzymów trawiennych.
W leczeniu przewlekłego zapalania trzustki zaleca się:
Dieta łatwostrawną, bogatą w łatwo przyswajalne węglowodany i białka, ograniczającą spożycie tłuszczów i pokarmów dostarczających błonnika.
Chorzy, którzy bardzo schudli, muszą jeść pokarmy uzupełniające niedobory energii i składników odżywczych (zwłaszcza witamin A, D, E, K, a również wapnia, żelaza i potasu). Źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów są:
- pieczywo pszenne
- potrawy mączne
- drobne kasze
- ryż
- ziemniaki
- miód
- marmolady
- przeciery owocowe
- owoce gotowane
- warzywa gotowane
- cukier w małych ilościach
Z produktów białkowatych zaleca się: gotowane mięsa chude, drób, ryby, chude mleko, i sery twarogowe. Z tłuszczów można jeść tylko niewielkie ilości masła, śmietany, oleju słonecznikowego i oliwy do 20-25 g dziennie.
Przy częstych w tej chorobie niedoborach witamin i soli mineralnych koniecznie jest picie soków owocowych i warzywnych.
W leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki należy ograniczyć:
W przewlekłych zapaleniach trzustki należy wykluczyć wszystkie pokarmy gwałtownie pobudzające wydzielanie soku trzustkowego takie jak:
- alkohol
- kawa naturalna
- tłuszcze zwierzęce, zwłaszcza smażone
- tłuste mięsa i ryby
- tłuste rosoły
- warzywa wzdymające i bogate w błonnik pokarmowy (groch, fasola, kapusta, cebula)
- grzyby
- tłuste i słodkie ciasta
- kremy
- czekolada
- kakao
- ostre przyprawy
Posiłki powinny być mniej obfite, a częstsze (5-6 razy dziennie)
Przykładowy jadłospis stosowany w leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki
I Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | Kolacja |
Kasza manna ugotowana na chudym mleku, herbata z miodem | Bułka z masłem i chudą szynką, sok z pomidora | Zupa ziemniaczana, ryż na sypko, mięso kurczaka gotowane, sałata z cytryną, kompot z jabłek. |
Kisiel z owoców jagodowych, herbatniki | Makaron z chudym, białym serem, herbata z mlekiem |