Trzustka to narząd wewnętrzny pełniący rolę gruczołu wewnątrzwydzielniczego (do krwi) i wewnątrzwydzielniczego (do światła przewodu pokarmowego). Jedną z jej najważniejszych funkcji jest produkcja soku trzustkowego. Zawiera one enzymy trawienne, rozkładające w jelicie cienkim cząsteczki białek, tłuszczów i węglowodanów. Przyczyny przewlekłego stanu zapalnego trzustki mogą być różne. Leczeniu musi towarzyszyć odpowiednia dieta, która będzie chronić narząd przed nadmiernym pobudzeniem do wydzielania enzymów trawiennych.
W leczeniu przewlekłego zapalania trzustki zaleca się;
Dieta łatwostrawną, bogatą w łatwo przyswajalne węglowodany i białka, ograniczającą spożycie tłuszczów i pokarmów dostarczających błonnika.
Chorzy, którzy bardzo schudli, muszą jeść pokarmy uzupełniające niedobory energii i składników odżywczych (zwłaszcza witamin A, D, E, K, a również wapnia, żelaza i potasu). Źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów są; pieczywo pszenne, potrawy mączne, drobne kasze, ryż, ziemniaki, miód, marmolady, przeciery owocowe, owoce gotowane, warzywa gotowane, cukier w małych ilościach. Z produktów białkowatych zaleca się; gotowane mięsa chude, drób, ryby, chude mleko, i sery twarogowe. Z tłuszczów można jeść tylko niewielkie ilości masła, śmietany, oleju słonecznikowego i oliwy do 20-25 g dziennie.
W leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki należy ograniczyć:
W przewlekłych zapaleniach trzustki należy wykluczyć wszystkie pokarmy gwałtownie pobudzające wydzielanie soku trzustkowego takie jak; alkohol, kawa naturalna, tłuszcze zwierzęce, zwłaszcza smażone, tłuste mięsa i ryby, tłuste rosoły, warzywa wzdymające i bogate w błonnik pokarmowy (groch, fasola, kapusta, cebula), grzyby , a także tłuste i słodkie ciasta, kremy, czekolada, kakao. Trzeba też zrezygnować z ostrych przypraw. Przy częstych w tej chorobie niedoborach witamin i soli mineralnych koniecznie jest picie soków owocowych i warzywnych.
Posiłki powinny być mniej obfite, a częstsze (5-6 razy dziennie)
Przykładowy jadłospis stosowany w leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki
|
I śniadanie
Kasza manna ugotowana na chudym mleku, herbata z miodem |
II śniadanie
Bułka z masłem i chudą szynką, sok z pomidora |
Obiad
Zupa ziemniaczana, ryż na sypko, mięso kurczaka gotowane, sałata z cytryną, kompot z jabłek. |
Podwieczorek
Kisiel z owoców jagodowych, herbatniki |
Kolacja
Makaron z chudym , białym serem, herbata z mlekiem. |
|