W chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) należy spożywać znaczne ilości błonnika (według Światowej Organizacji Zdrowia - WHO dziennie od 27 g do 40 g) w postaci warzyw, owoców oraz pieczywa z mąki pełnoziarnistej. Maksymalnie ograniczyć trzeba tłuszcze mięsa oraz tłuszcze zwierzęce, a spożywać znaczne ilości oliwy z oliwek oraz tłuszczów nienasyconych. Do potraw używać naturalne, chude jogurty (zamiast śmietan).
W chorobie niedokrwiennej serca zaleca się:
Owies w postaci musli lub owsianki (śniadanie). Ryby morskie należy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu - wskazana makrela, śledź, łosoś (niewędzony). Do potraw używamy surowej oliwy z oliwek tłoczonej na zimno (jest to zawsze napisane na opakowaniu). Wskazane jest picie jogurtu, zsiadłego mleka lub kefiru. Wielu dietetyków zaleca jedzenie dużych ilości cebuli na surowo lub gotowanej. Z warzyw wskazane są:
- kabaczki
- karczochy
- marchew
- bakłażany
- ziemniaki
- pomidory
- buraki
Czosnek należy stosować z umiarem, ponieważ zdaniem niektórych naukowców duże ilości mogą spowodować skurcze naczyń. Obowiązkowo każdego dnia należy zjeść surówkę z dużą ilością zielonych liści. Z owoców zlecane są:
- ananasy
- agrest
- arbuz
- morele
- pomarańcze
- jabłka
W chorobach niedokrwiennej serca należy ograniczyć:
- mleko homogenizowane
- tłuszcze zwierzęce
- produkty z dużą zawartością cholesterolu (jajka i podroby)
- słodycze
Dietetycy zalecają jedzenie surówek codziennie.
Uzupełniająco należy stosować:
- Witaminy A, C, D, E, B kompleks (B1, B2, B3, B6, B12)
- biotyna cholina
- kwas pantotenowy
- lecytyna
- wapń
- chrom
- kobalt
- magnez
- mangan
- potas
- fosfor
- selen
- cynk
Poza witaminami dieta powinna być koniecznie uzupełniana co najmniej dwoma jabłkami dziennie oraz napojem z drożdży piwnych.
Prawidłowe wartości cholesterolu i trójglicerydów w zależności od czynnika ryzyka i występowania objawowej choroby wieńcowej
Bez czynnika ryzyka (mg/dl) | Podwyższone ryzyko (mg/dl) | Choroba wieńcowa (mg/dl) | |
Cholesterol całkowity | 150-180 | 150-200 | 150-250 |
Cholesterol LDL | <100 | < 130 | < 160 |
Cholesterol HDL | < 40 | > 40 | > 40 |
Trójglicerydy | do 200 | do 200 | do 200 |
Propozycja dietetyczna zalecana dla ludzi z chorobą wieńcową
W przypadku chorób serca powinno się zrezygnować z potraw smażonych i duszonych w zawiesistych sosów. Najlepsze są ryby i chude mięsa z wody lub grilla. Dzień kończymy zjedzeniem jabłka, które poprawia pracę jelit.