Darmowa dostawa już od 250 zł

Żywienie w chorobach układu krążenia
Żywienie w chorobach układu krążenia

W chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) należy spożywać znaczne ilości błonnika (według Światowej Organizacji Zdrowia - WHO dziennie od 27 g do 40 g) w postaci warzyw, owoców oraz pieczywa z mąki pełnoziarnistej. Maksymalnie ograniczyć trzeba tłuszcze mięsa oraz tłuszcze zwierzęce, a spożywać znaczne ilości oliwy z oliwek oraz tłuszczów nienasyconych. Do potraw używać naturalne, chude jogurty (zamiast śmietan).

W chorobie niedokrwiennej serca zaleca się:

Owies w postaci musli lub owsianki (śniadanie). Ryby morskie należy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu - wskazana makrela, śledź, łosoś (niewędzony). Do potraw używamy surowej oliwy z oliwek tłoczonej na zimno (jest to zawsze napisane na opakowaniu). Wskazane jest picie jogurtu, zsiadłego mleka lub kefiru. Wielu dietetyków zaleca jedzenie dużych ilości cebuli na surowo lub gotowanej. Z warzyw wskazane są:

  • kabaczki
  • karczochy
  • marchew
  • bakłażany
  • ziemniaki
  • pomidory
  • buraki

Czosnek należy stosować z umiarem, ponieważ zdaniem niektórych naukowców duże ilości mogą spowodować skurcze naczyń. Obowiązkowo każdego dnia należy zjeść surówkę z dużą ilością zielonych liści. Z owoców zlecane są:

  • ananasy
  • agrest
  • arbuz
  • morele
  • pomarańcze
  • jabłka

W chorobach niedokrwiennej serca należy ograniczyć:

  • mleko homogenizowane
  • tłuszcze zwierzęce
  • produkty z dużą zawartością cholesterolu (jajka i podroby)
  • słodycze

Dietetycy zalecają jedzenie surówek codziennie.

Uzupełniająco należy stosować:

  • Witaminy A, C, D, E, B kompleks (B1, B2, B3, B6, B12)
  • biotyna cholina
  • kwas pantotenowy
  • lecytyna
  • wapń
  • chrom
  • kobalt
  • magnez
  • mangan
  • potas
  • fosfor
  • selen
  • cynk

Poza witaminami dieta powinna być koniecznie uzupełniana co najmniej dwoma jabłkami dziennie oraz napojem z drożdży piwnych.

Prawidłowe wartości cholesterolu i trójglicerydów w zależności od czynnika ryzyka i występowania objawowej choroby wieńcowej 

  Bez czynnika ryzyka (mg/dl) Podwyższone ryzyko (mg/dl) Choroba wieńcowa (mg/dl)
Cholesterol całkowity 150-180 150-200 150-250
Cholesterol LDL <100 < 130 < 160
Cholesterol HDL < 40 > 40 > 40
Trójglicerydy do 200 do 200 do 200

Propozycja dietetyczna zalecana dla ludzi z chorobą wieńcową

W przypadku chorób serca powinno się zrezygnować z potraw smażonych i duszonych w zawiesistych sosów. Najlepsze są ryby i chude mięsa z wody lub grilla. Dzień kończymy zjedzeniem jabłka, które poprawia pracę jelit.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium