Dieta powinna mieć charakter zasadowy. Cukrzycy często mają nadmiernie zakwaszony organizm. Węglowodany powinno się spożywać w postaci złożonej, jak pełne ziarno czy warzywa strąkowe, gdyż ulegają one powolnemu rozkładowi w organizmie.
W cukrzycy zaleca się:
*Wskazane są świeże i gotowane na parze warzywa. Powinno się je spożywać dwa razy dziennie, uzupełniające tę dietę zupami i sałatkami. Należy jeść dużo warzyw zielonych, gdyż są bogate w chlorofil.
*Powinno się jeść nie więcej niż dwie - trzy porcje na tydzień takich owoców, jak: papaja, brzoskwinie lub nektarynki, pieczone jabłka i gruszki, jabłka mleko i jagody.
*Powinno się stosować przyprawy warzywne nie zawierające sodu.
*Należy spożywać duże ilości pełnego ziarna, zwłaszcza kaszy gryczanej, prosa, jęczmienia, brązowego ryżu, amarantusa, żyta i owsa.
*Co drugi dzień do surówek i sałatek należy dodawać tłocznej na zimno oliwy z oliwek.
*Karczochy i fasolka szparagowa zawierają duże ilości insuliny.
*Zaleca się picie soku ze świeżych ogórków, które dzięki insulopodobnym substancjom obniżają znakomicie zawartość cukru we krwi. Wskazane jest też picie rozcieńczonego soku z kiszonej kapusty, z selera i marchwi. Spożywanie cebuli, czosnku, szparagów i porów sprzyja pracy trzustki, wspomagając przemianę materii.
Poranny posiłek z gotowanych, pełnoziarnistych płatków jest bardzo ważny, gdyż na jego strawienie potrzeba aż ośmiu godzin, a dostarcza energii na cały dzień.
W cukrzycy należy ograniczyć.
*Powinno się całkowicie wykluczyć alkohol, tytoń, kawę, czarną herbatę, cukier, sól, oczyszczone węglowodany i konserwanty.
*Nie należy jeść nabiału. Białko można spożywać pod postacią tofu (ser z mleka sojowego), przetworów z kwaśnego mleka, zapłodnionych jajek ( do czterech tygodni), Świeżej ryby, (ale nie skorupiaków), wątroby i drobiu z naturalnej hodowli. Od czasu do czasu można jeść namoczone orzechy (są trudno przyswajalne ze względu na złą produkcję żółci).
*Trzeba unikać spożywania pszenicy.
*Niewskazane są: owoce cytrusowe ( z wyjątkiem cytryn uważanych razem z oliwą z oliwek), truskawki, kwaśne jabłka i soki jabłkowe, arbuzy, śliwki, pomidory, żurawina, zielona papryka, ocet i drożdże spożywcze.
*Nie wolno jeść miodu. Jeśli to konieczne, można go zastąpić słodem z jęczmienia lub syropem ryżowym ( złożone węglowodany).
Od czasu do czasu można jeść marchew i dynie, gdyż zawierają duże ilości cukru. Należy unikać buraków i słodkich ziemniaków.
Danie wskazane dla cukrzyków
Porcja na 2-3 osoby
100 g grysiku pszennego lub kaszy kuskus, sól 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, 1-2 łyżki siekanej mięty, 3 łyżki siekanej natki pietruszki, 4 pomidory, kawałek ogórka, 1 awokado, liście sałaty.
Pszenicę lub kuskus zalewamy 150 ml wrzątku, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na 15 minut, do wchłonięcia wody. dodajemy oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek i miętę. Pokrojone w kostkę pomidory, ogórek i awokado dodajemy tuż przed podaniem. Potrawę układamy na liściach sałaty. |