Lody to rodzaj mrożonego deseru postrzeganego obecnie jako zdrowy i odżywczy,
gdyż zawiera mleko, naturalne soki owocowe i sole mineralne. Potwierdzają to
opinie żywieniowców, dlatego chętniej niż kiedyś kupujemy je dzieciom. Dawniej
lody były kręcone ręcznie w metalowych puszkach obłożonych lodem zmieszanym z
solą lub saletrą, dziś używa się do tego specjalnych maszyn. Lody znane były już
w zamierzchłych czasach. W Chinach około 2000 r. p.n.e. sporządzano je z
rozgotowanego na miękko papkę ryżu i mleka oraz dodawano różne przyprawy, między
innymi soki owocowe, i wkładano do śniegu. Na ucztach u Nerona podawano lody
zrobione z miodu, soku i wody różanej. Do Europy dotarły w XIII w. za
pośrednictwem Marco Polo i stały się smakołykiem podawanym tylko na królewskich
dworach. Z wyśmienitych lodów zasłynęła Wenecja. To wysoka cena cukru i
trudności utrzymania niskich temperatur w czasie sporządzania czyniły z lodów
artykuł luksusowy. Dopiero wraz z postępem technologicznym i wynalezieniem zimna
kłopoty zniknęły.
Rodzaje lodów: *lody na bazie mleka, w ich skład wchodzi także śmietana i cukier; *lody na bazie wody, tzw. sorbety, w których oprócz wody głownymi składnikami są
owoce i cukier.
Lody mleczne otrzymywane są przez zamrożenie mieszanki, w której skład wchodzą;
mleko płynne lub w proszku o zwiększonej zawartości tłuszczu (6-9%). Takie mleko
gwarantuje gładkość lodów i jednolitą ich konsystencję. Przy większej zawartości
tłuszczu lody będą za twarde, a przy mniejszej będą się kruszyć. Oprócz mleka w
skład lodów wchodzą także jogurty, śmietana lub serwatka, masło lub olej
roślinny, cukier i stabilizator. Obecnie nie dodaje się do nich surowych jajek
ze względu na dużą zawartość cholesterolu i możliwości zatrucia pokarmowego
wywołanego przez salmonellę. Zastępuje się je licznymi stabilizatorami o
podobnych właściwościach, np. mączką z chleba świętojańskiego, agarem lub
dekstrozą. Są to naturalne składniki – zdrowe ale niestety drogie. Jednak
niektóre firmy nastawione na szybki zysk dodają tanie stabilizatory, np.
syntetyczne białko. Warto sprawdzić na opakowaniu z jakich surowców lody zostały
wyprodukowane.
Lody dostarczają organizmowi witaminy z grupy B oraz wapnia.
Podstawowym składnikiem lodów jest mleko, zatem są one źródłem
pełnowartościowego białka, wykorzystywanego przez organizm do wzrostu i budowy
tkanek oraz wapnia i fosforu. Ważne jest to w żywieniu dzieci, które często nie
lubią mleka, za to przepadają za lodami. Są one źródłem witamin z grupy B. Lody
są lekko strawne, ponieważ zawartość tłuszczu wynosi 10-14%, a cukru 10-18% (
największą puszystość uzyskuje się przy 13% cukru). Sorbety SA niskokaloryczne,
natomiast kulka lodów pełnomlecznych (20-25g) zawiera 60-80 kcal. Najbardziej
kaloryczne są lody orzechowe, bakaliowe, czekoladowe, śmietankowe oraz desery
lodowe. Lody powinniśmy przechowywać w temperaturze poniżej 20C. Po rozmrożeniu
należy je spożyć, nie wolno ich ponownie zamrażać.
Stosowane wewnętrznie Lody wpływają kojąco i uspokajająco na układ nerwowy ze względu na obecność
witaminy z grupy B; poprawiają sprawność naszego umysłu; zaleca się je w stanach
zapalnych gardła i ust, przy trudnościach z łykaniem, w stanach osłabienia i
przy braku apetytu, po operacjach jamy ustnej i gardła, ponieważ witamina C i
oziębienie powodują kurczenie się naczyń krwionośnych, a tym samym szybsze
gojenie się ran.
Nasz Przepis
Lody truskawkowo – jogurtowe
Składniki: 500 g truskawek, 3 szklanki jogurtu naturalnego 6 żółtek, 100
g cukru, bita śmietana i wiórki kokosowe do dekoracji.
Przygotowanie: Żółtka razem z cukrem ubić na parze na puszysty krem. Masę ostudzić i delikatnie
wymieszać z jogurtem i zmiksowanymi na puree owocami. Przełożyć do specjalnej
formy lub metalowej miski, przykryć i zamrażać około 12 godzin. Podawać
udekorowane bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. |