Najczęstszą przyczyna otyłości jest niewłaściwe wieloletnie odżywianie się, zarówno pod względem ilościowym jaki i jakościowym. Najskuteczniejszą formą leczenia otyłości jest stworzenie odpowiednich restrykcji żywieniowych i przejścia na dietę niskokaloryczną, dostarczającą 1000-2000 kcal dziennie.
Zaleca się:
- Posiłki powinny być beztłuszczowe lub niskokaloryczne
- Należy jeść więcej owoców i warzyw: jabłek, grejpfrutów, śliwek, kiwi, kapusty, kalafiorów, ogórków, sałaty, pomidorów, marchwi, cebuli
- Wskazane jest spożywanie produktów bogatych w białko, takich jak; chude mleko i twarogi, jaja, chude mięso i ryby
- Należy dbać o dobre nawodnienie organizmu i wypijanie w ciągu dnia około 1,5–2 litrów płynów dziennie. Wskazane są wody mineralne, naturalne soki owocowe i warzywne, napoje mleczne, herbaty ziołowe
- W czasie diety należy dbać o odpowiednią ilość posiłków w ciągu dnia. Udowodniono, że chudnie się szybciej i łatwiej, jeśli całodobowa porcja energii rozłożona jest na 4-5 posiłków.
Należy ograniczyć:
- Trzeba ograniczyć do niezbędnego minimum tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.
- Należy zrezygnować z cukru, a także ze słodkich ciast i słodyczy.
- Nie należy jeść potraw smażonych z dodatkiem tłuszczu.
- Niewskazane jest używanie soli i ostrych przypraw. Sól w dużych ilościach utrudnia chudnięcie, gdyż sprzyja gromadzeniu się wody w organizmie, a ostre przyprawy pobudzają apetyt.
- Należy zrezygnować ze spożywania napojów alkoholowych, gdyż są produktami wysokoenergetycznymi (100 ml wódki, koniaku lub whisky dostarcza 225 kcal).
Uwaga!
Otyłość należy zwalczać nie tylko ze względów estetycznych, ale również dlatego, że przyspiesza powstanie tak groźnych chorób, jak cukrzyca, miażdżyca, zwyrodnienie mięśnia sercowego.
Wybrane produkty spożywcze i ich popularne miarki, ilości i wartość energetyczna wg Instytutu Żywności i Żywienia
Nazwa produktu | Miara | Ilość w gramach | Wartość energetyczna (kcal) |
Produkty zbożowe | |||
Chleb mieszany | 1 kromka cienka | 20 | 50 |
średnia | 30 | 75 | |
gruba | 50 | 125 | |
Chleb graham | 1 kromka 0,5 cm | 25 | 60 |
1 cm | 50 | 120 | |
Chleb razowy na miodzie | 1 kromka 0,5 cm | 30 | 70 |
1 cm | 60 | 140 | |
Bułka wrocławska | 1 kromka 0,7 cm | 10 | 25 |
1 cm | 15 | 40 | |
1,3 cm | 20 | 50 | |
Chleb chrupki | 1 kawałek | 10 | 35 |
Bułka zwykła | mała | 50 | 122 |
Herbatniki | 1 sztuka | 10 | 40 |
Kasza manna sucha | 3 płaskie łyżeczki | 15 | 55 |
Kasza jęczmienna, gryczana, ryż | 4 płaskie łyżeczki | 20 | 70 |
Makaron suchy | 2 płaskie łyżki | 20 | 75 |
Mąka | 1 płaska łyżka | 10 | 35 |
Nazwa produktu | Miara | Ilość w gramach | Wartość energetyczna (kcal) |
Mleko i jego przetwory | |||
Mleko 2% | 1 szklanka | 250 | 115 |
Mleko w proszku odtłuszczone | 2 płaskie łyżeczki | 10 | 35 |
Ser twarogowy chudy | 1 kawałek | 100 | 105 |
Jogurt owocowy 1,5% | 1 małe opakowanie | 150 | 141 |
Kefir 2% | 1 małe opakowanie | 250 | 115 |
Jaja całe ze skorupką | 1 sztuka | 50 | 70 |
Żółtko | 1 sztuka | 20 | 55 |
Białko | 1 sztuka | 30 | 15 |
Nazwa produktu | Miara | Ilość w gramach | Wartość energetyczna (kcal) |
Mięso, wędliny, drób, ryby | |||
Wołowina surowa | 1 kawałek na pieczeń | 100 | 120 |
Cielęcina surowa | 1 kawałek na pieczeń | 100 | 114 |
Kurczak surowy | 1 udko z kością | 80 | 60 |
1 pierś | 130 | 155 | |
Filet z ryby surowy | 1 kostka z dorsza | 100 | 70 |
Szynka konserwowa | 1 cienki plaster | 20 | 27 |
Polędwica | 1 cienki plaster | 20 | 30 |
Nazwa produktu | Miara | Ilość w gramach | Wartość energetyczna (kcal) |
Świeże warzywa | |||
Buraki | 1 średni | 100 | 40 |
Cebula | 1 duża | 100 | 35 |
Rzodkiewka | 10 średnich | 100 | 20 |
Szczypiorek | 1 pęczek | 100 | 40 |
Pomidor | 1 średni | 100 | 30 |
Marchew | 1 średnia | 100 | 30 |
Kalafior | 1 sztuka | 100 | 16 |
Kapusta | 1 główka | 100 | 28 |
Papryka | 1 średnia | 100 | 24 |
Sałata | 1 główka | 100 | 16 |
Seler | 1 mały | 100 | 36 |
Ziemniak | 1 mały | 50 | 35 |
1 średni | 100 | 70 |
Nazwa produktu | Miara | Ilość w gramach | Wartość energetyczna (kcal) |
Tłuszcze | |||
Masło, margaryna | 1 płaska łyżeczka | 5 | 35 |
Olej | 1 łyżka | 12 | 110 |
Majonez | 1 czubata łyżeczka | 5 | 35 |
Nazwa produktu | Miara | Ilość w gramach | Wartość energetyczna (kcal) |
Cukier i słodycze | |||
Cukier | 1 płaska łyżeczka | 5 | 20 |
Dżem | 2 płaskie łyżeczki | 15 | 40 |
Miód | 1 płaska łyżeczka | 10 | 30 |
Ciasto drożdżowe | 1 duża porcja | 100 | 549 |
Ciasto tortowe | 1 porcja | 100 | 306 |
Nazwa produktu | Miara | Ilość w gramach | Wartość energetyczna (kcal) |
Świeże owoce | |||
Jabłka (ze skórką) | 1 średnie | 150 | 75 |
Agrest | 0,5 szklanki | 100 | 60 |
Porzeczka | 0,5 szklanki | 80 | 50 |
Truskawki | 7 dużych | 100 | 35 |
Śliwki węgierskie | 5 dużych | 100 | 65 |
Wiśnie | 17 dużych | 100 | 60 |