Biegunka to przykre dla chorego, zbyt częste oddawanie luźnych stolców (
zawierających zbyt wiele wody). Związana jest ze zmniejszeniem zdolności
wchłaniania wody w jelitach lub/ i zwiększeniem wydzielaniem jej do jelit.
Najczęstszymi przyczynami biegunek są: zakażenia żołądkowo – jelitowe (
bakteryjne, wirusowe i pasożytnicze), nietolerancja pokarmów, uczulenia
pokarmowe, osobnicza nadwrażliwość na niektóre potrawy lub ich składniki.
Biegunki występują także w przebiegu różnych chorób, takich jak zespół jelita
nadpobudliwego czy choroba trzewna (celiakia). Każdy, kto cierpi na przewlekłą
biegunkę ( trwającą dłużej niż kilka dni), powinien skonsultować się z lekarzem,
aby ustalić jej przyczynę.
Zaleca się:
Dieta powinna być łatwo strawna, wysokobiałkowa, ograniczająca spożycie
tłuszczów, pokarmów zawierających błonnik pokarmowy i cukry proste. W przypadku
bardzo silnych biegunek zaleca się rozpoczęcie diety od 2-3 dniowej głodówki, co
pozwoli odpocząć żołądkowi oraz jelitom. W tym czasie chory przyjmuje jedynie
lekko ciepłe płyny: posoloną wodę (pół łyżeczki soli na szklankę), herbatę bez
cukru, rumianek. W łagodniejszych przypadkach można zastosować dietę lekko
strawną, którą stopniowo, w miarę poprawy stanu chorego, należy urozmaicić
niedobory, jakie mogły się pojawić. Nasilone biegunki prowadzą do odwodnienia,
szybkiej utraty masy ciała, utraty elektrolitów i zaburzenia równowagi kwasowo –
zasadowej, a także do niedoborów witamin i soli mineralnych. Należy pić małe
ilości płynów częściej, zamiast dużej porcji jednocześnie ( wypicie dużej ilości
płynu ma działanie przeczyszczające).
W czasie biegunki chory powinien otrzymać dostateczną ilość płynów – co
najmniej 2 litry na dobę.
Należy ograniczyć:
Trzeba ograniczyć produkty silnie pobudzające perystaltykę jelit: napoje i dania
zimne, sól i dania słone, ostre przyprawy, słodycze wywołujące procesy
fermentacyjne, kwaśne owoce, produkty wysokoresztkowe : grube kasze, chleb
razowy, surówki. Działanie przeczyszczające mają pokarmy bogate w tłuszcze,
błonnik pokarmowy i cukry proste oraz napoje: mocna naturalna kawa, herbata,
napoje gazowane, kwaśne mleko, kefiry i jogurty. Należy zrezygnować z wszelkich
potraw ciężko strawnych. Trzeba ograniczyć spożywanie mleka (zwłaszcza w
przypadku jakiejkolwiek nietolerancji cukru mlecznego – laktozy) oraz
wysokosłodzonych płynów ( w tym napojów i soków owocowych).
|