Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy występuje prawie na całym świecie, a
liczba zachorowań stale się zwiększa W chorobie wrzodowej pokarm powinien wpływać łagodząco na błonę śluzową żołądka
i dwunastnicy, zapobiegać nadmiernemu wydzielaniu soków trawiennych i kwasu
solnego. Wskazana jest dieta łatwo strawna, pełnowartościowa, pokrywającą
zapotrzebowanie na podstawie składniki odżywcze.
Zaleca się: *Spożywanie mleka, chudego twarogu, mięsa drobiowego i cielęcego , ryb, jaj. *Podstawowym tłuszczem, w niedużej ilości, powinni być świeże masło, śmietana i
dobrej jakości oleje. *Jedzenie częste i w małych ilościach, nawet 6-7 posiłków dziennie. Odstępy
między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 2 godz. Ostatni posiłek należy
spożywać na godzinę przed snem. *Zaleca się potrawy gotowane, duszone w sosie własnym. *Posiłki powinny być ciepłe, niewskazane są dania zimne i bardzo gorące. *Ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Chory powinien wypijać 1,5-2
litrów płynów dziennie. *Pokarmy powinny być spożywane w formie przecieranej lub zmielonej. *W chorobie wrzodowej ważne jest zerwanie z nałogiem palenia papierosów, gdyż
składniki dymu tytoniowego bardzo nasilają powstawanie owrzodzeń.
W celu lepszego trawienia pokarmy powinny być dokładnie przeżuwane, a podczas
posiłków zaleca się pić umiarkowaną ilość płynów.
Należy ograniczyć:
*Spożywanie margaryny i wszystkich tłustych potraw. *Jedzenie białego pieczywa, stężonych rosołów oraz wywarów mięsnych i kostnych,
potraw odsmażanych i smażonych, konserwowanych i marynowanych. *Jedzenie tłustych ciast. *Nie należy pić: alkoholu, kawy, mocnej herbaty, kwaśnych i cierpkich soków
owocowych.
Przykład całodziennego jadłospisu.
I Śniadanie: Kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo z masłem, świeży twarożek z posiekanym
koperkiem, pieczone jabłko.
II Śniadanie: Słaba herbata, bułka z chudą szynką z drobiu, dojrzałe owoce lub kisiel z
owoców.
Obiad: Przecierana zupa ziemniaczana z pomidorami podprawianymi słodką śmietaną,
pulpety z cielęcin w potrawce, ryż na gęsto, marchew gotowana z dynią, kompot.
Podwieczorek: Kisiel mleczny z sokiem lub kasza manna na gęsto na mleku z przecierem owocowym.
Kolacja: Jajecznica na parze, ziemniaki pure e z dodatkiem masła, szpinak, słaba herbata,
jasne pieczywo, przecier owocowy nisko słodzony.
Przed snem: Mleko, bułka maślana.
|