Zgaga to uczucie pieczenia i ucisku w klatce piersiowej oraz nieprzyjemnego,
kwa¶no – s³onego smaku w ustach. Najczêstsz± przyczyn± jest nadkwa¶no¶æ, ale
mo¿e siê ona równie¿ pojawiæ przy uszkodzeniu b³ony ¶luzowej prze³yku,
zaburzeniach jego motoryki lub niewydolno¶ci dolnego zwieracza, który w
normalnie funkcjonuj±cym organizmie szczelnie zamyka prze³yk od strony ¿o³±dka.
Zaleca siê:
W diecie nale¿y unikaæ pokarmów dra¿ni±cych b³onê ¶luzow± prze³yku i ¿o³±dka,
pobudzaj±cych nadmiernie wydzielanie kwasu solnego w ¿o³±dku, a tak¿e
os³abiaj±cych ci¶nienie w dolnym odcinku prze³yku. Poza pokarmami, o których
wiadomo, ¿e wywo³uj± uczucie zgagi i nasilaj± stan zapalny prze³yku (czekolada,
t³uszcze, czosnek, cebula, miêta, kawa, alkohol), chory mo¿e je¶æ wszystko.
Dieta powinna ponadto zawieraæ mleko i jego przetwory, które nale¿y spo¿ywaæ po
ka¿dym posi³ku, gdy¿ maj± dzia³anie alkalizuj±ce. Podobnie dzia³a napój z sody
oczyszczonej. Zalecane jest spo¿ywanie posi³ków 4-5 razy dziennie, o sta³ych
porach. Potrawy powinny byæ jedzone wolno i starannie ¿ute, aby nie obci±¿aæ
¿o³±dka.
Nale¿y ograniczyæ;
Czêst± przyczyn± wyst±pienia zgagi s± pokarmy bogate w t³uszcze i cukry:
s³odycze, czekolada, ciasta, oraz potrawy sma¿one i pieczone z dodatkiem
t³uszczu. W diecie nie nale¿y stosowaæ ostrych przypraw, trzeba natomiast
ograniczyæ do minimum spo¿ywanie zagêszczonych, cierpkich soków owocowych, kawy
naturalnej, napojów alkoholowych i palenie papierosów. |