Zgaga to uczucie pieczenia i ucisku w klatce piersiowej oraz nieprzyjemnego, kwaśno-słonego smaku w ustach. Najczęstszą przyczyną jest nadkwaśność, ale może się ona również pojawić przy uszkodzeniu błony śluzowej przełyku, zaburzeniach jego motoryki lub niewydolności dolnego zwieracza, który w normalnie funkcjonującym organizmie szczelnie zamyka przełyk od strony żołądka.
Zaleca się:
W diecie należy unikać pokarmów drażniących błonę śluzową przełyku i żołądka, pobudzających nadmiernie wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a także osłabiających ciśnienie w dolnym odcinku przełyku. Poza pokarmami, o których wiadomo, że wywołują uczucie zgagi i nasilają stan zapalny przełyku (czekolada, tłuszcze, czosnek, cebula, mięta, kawa, alkohol), chory może jeść wszystko. Dieta powinna ponadto zawierać mleko i jego przetwory, które należy spożywać po każdym posiłku, gdyż mają działanie alkalizujące. Podobnie działa napój z sody oczyszczonej. Zalecane jest spożywanie posiłków 4-5 razy dziennie, o stałych porach. Potrawy powinny być jedzone wolno i starannie żute, aby nie obciążać żołądka.
Należy ograniczyć:
Częstą przyczyną wystąpienia zgagi są pokarmy bogate w tłuszcze i cukry: słodycze, czekolada, ciasta, oraz potrawy smażone i pieczone z dodatkiem tłuszczu. W diecie nie należy stosować ostrych przypraw, trzeba natomiast ograniczyć do minimum spożywanie:
- zagęszczonych, cierpkich soków owocowych
- kawy naturalnej
- napojów alkoholowych
- palenie papierosów