Vitmarket - ponad 10 lat do¶wiadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat do¶wiadczenia

Zadzwoñ:785 254 947 / 667 460 011

¯ywienie w przewlek³ym zapaleniu prze³yku

28-09-2015

Zgaga to uczucie pieczenia i ucisku w klatce piersiowej oraz nieprzyjemnego, kwa¶no – s³onego smaku w ustach. Najczêstsz± przyczyn± jest nadkwa¶no¶æ, ale mo¿e siê ona równie¿ pojawiæ przy uszkodzeniu b³ony ¶luzowej prze³yku, zaburzeniach jego motoryki lub niewydolno¶ci dolnego zwieracza, który w normalnie funkcjonuj±cym organizmie szczelnie zamyka prze³yk od strony ¿o³±dka.

Zaleca siê:

W diecie nale¿y unikaæ pokarmów dra¿ni±cych b³onê ¶luzow± prze³yku i ¿o³±dka, pobudzaj±cych nadmiernie wydzielanie kwasu solnego w ¿o³±dku, a tak¿e os³abiaj±cych ci¶nienie w dolnym odcinku prze³yku. Poza pokarmami, o których wiadomo, ¿e wywo³uj± uczucie zgagi i nasilaj± stan zapalny prze³yku (czekolada, t³uszcze, czosnek, cebula, miêta, kawa, alkohol), chory mo¿e je¶æ wszystko. Dieta powinna ponadto zawieraæ mleko i jego przetwory, które nale¿y spo¿ywaæ po ka¿dym posi³ku, gdy¿ maj± dzia³anie alkalizuj±ce. Podobnie dzia³a napój z sody oczyszczonej. Zalecane jest spo¿ywanie posi³ków 4-5 razy dziennie, o sta³ych porach. Potrawy powinny byæ jedzone wolno i starannie ¿ute, aby nie obci±¿aæ ¿o³±dka.

Nale¿y ograniczyæ;

Czêst± przyczyn± wyst±pienia zgagi s± pokarmy bogate w t³uszcze i cukry: s³odycze, czekolada, ciasta, oraz potrawy sma¿one i pieczone z dodatkiem t³uszczu. W diecie nie nale¿y stosowaæ ostrych przypraw, trzeba natomiast ograniczyæ do minimum spo¿ywanie zagêszczonych, cierpkich soków owocowych, kawy naturalnej, napojów alkoholowych i palenie papierosów.
 

Bestsellery

Kategorie

Obs³ugiwane p³atno¶ci
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityk± Prywatno¶ci. Mo¿esz okre¶liæ warunki przechowywania lub dostêpu do plików cookies w Twojej przegl±darce.