Darmowa dostawa już od 250 zł

Dieta chińska
Dieta chińska

Nieodpowiednie nawyki żywieniowe należą do najczęstszych przyczyn wielu chorób, dlatego spojrzenie na dietę z punktu widzenia teorii medycyny chińskiej może być niezwykle pomocne w dbaniu o bardzo zdrowy tryb życia. Kuchnia chińska i sposób przyrządzania dań są ściśle związane z chińską filozofią – przede wszystkim z ideałem wiecznego życia i młodości. Chińczykom zawdzięczamy nie tylko wzbogacenie kuchni światowej w ryż, który uprawnia od 7 tysięcy lat, ale także wyprodukowanie sosu sojowego i twarogu sojowegotofu.

 

 

Czytaj dalej
Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna jest najczęściej zalecanym sposobem żywienia w większości stanów chorobowych, a także w wieku starszym. Ma istotne znaczenie w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, a zwłaszcza w chorobach żołądka, dwunastnicy i jelit, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych oraz stanach pooperacyjnych. Zawiera ona wszystkie składniki pokarmowe, lecz podane w formie łatwo przyswajalnej. Wyłącza się tylko te składniki i produkty, których trawienie może powodować dolegliwości.

Czytaj dalej
Żywienie w zaparciach
Żywienie w zaparciach

W normalnie funkcjonującym organizmie ciągłe kurczenie się i rozkurczanie jelita grubego powodują przesuwanie się mas kałowych do odbytnicy. Ich zatrzymanie się na różnych odcinkach jelita grubego powoduje oddawanie twardego stolca raz na kilka dni. Istnieją dwa rodzaje zaparć przewlekłych: atoniczne oraz spastyczne. Stosowana dieta jest uzależniona od rodzaju zaparcia.

Czytaj dalej
Żywienie w przewlekłym zapaleniu przełyku
Żywienie w przewlekłym zapaleniu przełyku

Zgaga to uczucie pieczenia i ucisku w klatce piersiowej oraz nieprzyjemnego, kwaśno-słonego smaku w ustach. Najczęstszą przyczyną jest nadkwaśność, ale może się ona również pojawić przy uszkodzeniu błony śluzowej przełyku. W diecie należy unikać pokarmów drażniących błonę śluzową przełyku i żołądka, pobudzających nadmiernie wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a także osłabiających ciśnienie w dolnym odcinku przełyku.

Czytaj dalej
Woda
Woda

Woda jest głównym składnikiem wszystkich organizmów żywych. To właśnie w środowisku wodnym powstaje życie, a dla bardzo wielu stworzeń jest ona jednym możliwym miejscem istnienia. Woda - tlenek wodoru – jest twardym związkiem nieorganicznym, najbardziej rozpowszechnionym w przyrodzie, który jest w nieustannym obiegu. To bezbarwna ciecz, bez smaku i zapachu, o temperaturze wrzenia 100 C i krzepnięcia 0C. Woda ma wiele najrozmaitszych zastosowań, jest najniezbędniejszą substancją Ziemi. 

Czytaj dalej
Żywienie w biegunkach
Żywienie w biegunkach

Biegunka to przykre dla chorego, zbyt częste oddawanie luźnych stolców, zawierających zbyt wiele wody. Występują one w przebiegu różnych chorób, takich jak zespół jelita nadpobudliwego czy choroba trzewna (celiakia). Każdy, kto cierpi na przewlekłą biegunkę (trwającą dłużej niż kilka dni), powinien skonsultować się z lekarzem, aby ustalić jej przyczynę.

Czytaj dalej
Kwasy tłuszczowe
Kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe to związki organiczne powstające w wyniku hydrolizy tłuszczów. Różnią się między sobą właściwościami chemicznymi, liczbą atomów węgla w cząsteczce, długością łańcuchową i liczbą podwójnych wiązań. Kwasy zawierają jedno podwójne wiązanie noszą nazwę jednonienasyconych, dwa lub więcej wielonienasyconych, natomiast nie zawierające podwójnych wiązań nazywa się kwasami tłuszczowymi nasyconymi.

Czytaj dalej
Żywienie w chorobach wrzodowych
Żywienie w chorobach wrzodowych

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy występuje prawie na całym świecie, a liczba zachorowań stale się zwiększa. W chorobie wrzodowej pokarm powinien wpływać łagodząco na błonę śluzową żołądka i dwunastnicy, zapobiegać nadmiernemu wydzielaniu soków trawiennych i kwasu solnego. Wskazana jest dieta łatwo strawna, pełnowartościowa, pokrywającą zapotrzebowanie na podstawie składniki odżywcze.

Czytaj dalej
Żywienie w otyłości
Żywienie w otyłości

Najczęstszą przyczyna otyłości jest niewłaściwe wieloletnie odżywianie się, zarówno pod względem ilościowym jaki i jakościowym. Najskuteczniejszą formą leczenia otyłości jest stworzenie odpowiednich restrykcji żywieniowych i przejścia na dietę niskokaloryczną. Otyłość należy zwalczać nie tylko ze względów estetycznych, ale również dlatego, że przyspiesza powstanie tak groźnych chorób, jak cukrzyca, miażdżyca, zwyrodnienie mięśnia sercowego.

Czytaj dalej
Grzyby
Grzyby

Grzyby budziły zainteresowanie ludzi już od tysięcy lat. Polacy zawsze byli amatorami grzybów, świadczą o tym średniowieczne teksty z dworu Władysława Jagiełły. Grzyby weszły też do literatury pięknej: w Panu Tadeuszu jest opis grzybobrania, gdzie Wojski zbiera muchomory, wykorzystywane w tamtych czasach jako trutka na muchy.

Czytaj dalej
Miód
Miód

Miód naturalny wytwarzany jest przez pszczoły z nektarów kwiatów lub spadzi (substancja wydalana przez mszyce, które żerują na drzewach). Przekształcenie ich w miód następuje w organizmie pszczoły, a potem w plastrach. Polega na odparowaniu wody oraz na kilku przemianach biochemicznych, m.in. rozkładzie sacharozy na glukozę i fruktozę.

Czytaj dalej
Sery
Sery

Na świecie jest około 500 gatunków sera. Sery twarogowe, pleśniowe czy twarde żółte mają wszechstronne zastosowanie: mogą być głównym składnikiem potrawy, dodatkiem podnoszącym wartość odżywczą dania, a także przyprawą. Produkuje się je z mleka krowiego, owczego lub koziego. Zależnie od sposobu krzepnięcia dzieli się je na twarde i podpuszczkowe.

Czytaj dalej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium