Szczypiorek ogrodowy | 14-08-2015 |
Szczypiorek to roślina cebulowa z rodziny liliowatych. Rośnie dziko w Europie
i Azji, bywa też uprawiana. Ma cienkie, delikatne i intensywnie zielone liście,
długości 15-20 cm. Wyrastają z poziemnych łodyg, są wewnątrz puste, na przekroju
okrągłe. Po ścięciu odrastają. Liście i pędy kwiatostanowe są jadalne.
Szczypiorek był znany i ceniony już w starożytności. Bardzo popularną rośliną
przyprawową stał się w średniowieczu. Dziś świeży szczypiorek, kupowany
najczęściej w pęczkach, spożywa się przez cały rok, doceniają jego walory
smakowe, aromatyczne, a także właściwości lecznicze. Odznacz się bogactwem
składników mineralnych, witamin z grupy B, zawiera karoten, a przede wszystkim
znaczne ilości witaminy C. Jego działąnie antybiotyczne jest podobne do
działania czosnku i cebuli. Może być stosowany w każdej diecie, bez żadnych
przeciwwskazań. Świeże listki można dodawać do zup, np. pomidorowej, sosów,
sałatek, zielonej sałaty, potraw z jaj, twarożku i żółtego sera, suszonych
grzybów i gotowanych ryb. Nadają się do kanapek i grzanek – dodawać bezpośrednio
przed spożyciem, aby zachowały aromat. Największą wartość odżywczą ma
szczypiorek bezpośrednio po zerwaniu. | |