Aloes jest delikatną, wiecznie zieloną byliną, osiągającą od 30 do 60 cm wysokości. Roślinę tę możemy uprawiać na glebach piaszczystych, dobrze przepuszczających, w miejscach miejscach umiarkowanie nasłonecznionych lub w lekkim cieniu. Najłatwiej jest hodować aloes w warunkach domowych ze względu na jego słabą odporność na przymrozki.
W starożytności roślina ta była tak cenna, że Aleksander Wielki w IV w. p.n.e. podbił wyspę na Oceanie Indyjskim, która słynęła z uprawy aloesu. Gatunki uprawiane na Sokotrze dostarczały bardzo poszukiwanego fioletowego barwnika.
Roztarte liście aloesu działają leczniczo w oparzeniach.
UWAGA
Okładów z aloesu nie stosujemy w przypadku poważnych oparzeń, z którymi należy zgłosić się do lekarza
Sok ze świeżych liści aloesu wchodzi w skład kremów i preparatów polecanych w chorobach i stanach zapalnych skóry.
Stosowanie wewnętrzne
Preparaty zawierające wyciąg z aloesu są stosowane w zaparciach spowodowanych nieprawidłową pracą jelit; nalewka aloesowa podawana jest osobom, które długo chorowały, rekonwalescentom po zabiegach chirurgicznych; pomaga organizmowi w stabilizacji i powrocie do prawidłowej przemiany materii we wszystkich tkankach.
Stosowany zewnętrznie
Liście aloesu są przede wszystkim wykorzystywane jako składnik kremów, odżywek i balsamów; wyciąg z tej rośliny stosowany jest w pielęgnacji skóry suchej i spękanej; sok z aloesu dodawany do szamponu przynosi ulgę suchej lub swędzącej skórze głowy. W przypadku lekkiego podrażnienia skóry spowodowanego promieniami słonecznymi można zastosować aloes jako składnik łagodzących okładów.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby