Melisa uprawiana była już w starożytnej Grecji. W Polsce pojawiła się w przyklasztornych i domowych ogródkach od XVI wieku. Dzisiaj jej hodowle spotykane są w wielu krajach świata, m.in. w Iranie, Afryce Północnej, Ameryce Północnej, Azji i na wybrzeżach Morza Śródziemnego. Jest to cieniolubna bylina z rodziny wargowych. Ma silne rozgałęzione kłącze i wzniesioną, czterokątną, miękko owłosioną łodygę. Zazwyczaj ma zielony kolor z odcieniem fioletowym. Liście są jajowate, ząbkowane i jasnozielone, zawierają do 0,33% olejku eterycznego. Dzięki temu przyjemnie, cytrynowo pachną i mają gorzkawo-korzenny smak. Melisa kwitnie w lipcu, pojawią się wtedy drobne białe lub żółtawe kwiaty, osadzone w kątach liści. Zapylane są obcym pyłkiem przez pszczoły. Owocem jest rozłupina rozpadająca się na cztery jajowate, prawie czarne nasiona. Liście zbiera się podczas suchej pogody, trzy razy w roku. Zawierają olejek eteryczny, kwasy organiczne ( w tym kwas askorbinowy), sole mineralne, substancje gorzkie, karoten i śluzy.
Dawniej ceniono melisę jako środek wzmacniający i zwalczający melancholię. Zawsze była podstawowym składnikiem eliksirów młodości, ponieważ pobudza fizycznie i umysłowo. Już w XV wieku olejek melisowy zmieszany w skórkę cytrynową sprzedawany był pod nazwą Eau de Charme, to jedne z pierwszych na świecie perfum (zresztą do dziś olejek eteryczny jest bardzo ceniony w perfumerii i przy aromatyzowaniu leków). Świeże liście melisy od dawna zastępują cytrynę w herbacie.
Napar z melisy działa uspokajająco i ma właściwości antydepresyjne. Zioło używane jest do celów kulinarnych ze względu na wspaniały aromat i korzystne oddziaływanie na system trawienny.
Stosowanie zewnętrzne
Kompresy:
- przykłada się w przypadku bólów gośćcowych i reumatycznych,
- podagry,
- półpaśca,
- urazów i owrzodzeń,
- leczą one wypryski skórne,
- otarcia,
- opuchnięcia,
- pogryzienia przez owady;
- kąpiele z melisą poprawiają samopoczucie;
- napar służy do płukania jamy ustnej przy zapaleniach dziąseł i krwawieniu;
- olejek melisowy wciera się w skórę przy depresjach,
- zaburzeniach krążenia i chorobach płuc,
- jest on także środkiem odstraszającym owady.
Stosowanie wewnętrzne
Melisa: - jest środkiem uspokajającym, napotnym, przeciwko bólowym i rozkurczowym,
- pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci,
- likwiduje nadmierną fermentację, niestrawności, wzdęcia, nieżyt przewodu pokarmowego,
- zmniejsza napięcie mięśni jelita grubego,
- działa przeciwbakteryjnie, mlekopędnie, wiatropędnie i cytostatycznie, leczy nerwobóle, drgawki, astmę, grypę, przeziębienia, zapalenie płuc, nerwicę, depresję, neurastenię, bezsenność, migrenę,
- poprawia apetyt, pomaga w chorobach serca, niedokrwistości, nadpobudliwości płciowej,
- reguluje menstruację,
- pomaga zapaleniu jajników,
- poprawia pamięć.
Dzięki swojemu orzeźwiającemu aromatowi, często dodawana jest do napojów, sałatek, sosów, potraw z ryb i mięsa, likierów. Poza tym jest to roślina miododajna, z 1 ha uprawy można uzyskać około 200 kg miodu o miłym i delikatnym zapachu i delikatnym smaku.