Koper to roślina z rodziny baldaszkowatych. Koper ogrodowy jest bardziej popularny od włoskiego.
Koper ogrodowy
Koper ogrodowy jest uprawiany, można też spotkać zdziczały. Jego liście są bardzo zdrowe – zawierają wapń, żelazo, fosfor oraz witaminy: A, C, D, E, K, B1, B2, kwas foliowy. Drobno posiekany dodaje się do gotowanych i surowych warzyw, zup oraz sosów, podnosząc ich walory odżywcze, smakowe i zapachowe. Nasiona kopru zbiera się dojrzałe, o brązowym kolorze. Zawierają olejek eteryczny ( w nim karwon i limonen).
Koper ogrodowy zawiera więcej witaminy C niż natka pietruszki.
Stosowany wewnętrznie
Jako napar i nalewka koper ogrodowy:
- pomaga przy wzdęciach, kolce, zwłaszcza dziecięcej.
- Pobudza laktacje.
- Może być używany przy bezsenności.
- Może działanie przeciwwymiotne.
- Żucie nasion likwiduje nieprzyjemny zapach z ust.
Mieszanka kopru włoskiego i z korzeniem lukrecji gładkiej i liśćmi mięty pieprzowej jest dobrym środkiem wykrztuśnym.
Koper włoski z kminkiem, kolendrą i anyżkiem pomaga przy zaburzeniach trawiennych.
Koper włoski
Koper włoski pochodzi z krajów śródziemnomorskich i zachodniej Azji, uprawiany jest na całym świecie. Wymaga dobrej, wilgotnej, wapiennej gleby oraz słońca. Nasiona zawierają m.in. olejek eteryczny ( w nim anetol i fenchon). Na przyprawę do potraw ze względu na specyficzny posmak nie bardzo się nadaje.
Stosowany wewnętrznie
Jako napar z nasion koper włoski:
- pobudza czynności żołądka i laktację.
- Zwiększa apetyt, leczy chroniczne zaparcia, łagodzi kolki u dzieci i niemowląt.
- Jest moczopędny i pomaga przy miesiączkowaniu, wpływając na ukrwienie macicy.
- W odróżnieniu od kopru ogrodowego działa też wykrztuśnie – przy nieżytach dróg oddechowych, astmie, krztuścu.
- Może być stosowany do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych.
- Składniki olejku eterycznego przechodzą do mleka matki działając na oseska wiatropędnie.
Surowcem leczniczym jest owoc kopru włoskiego – Fructus Foeniculi.