Termin "dystrofia" używany jest obecnie jako określenie co najmniej 7-8 typów chorób mięśni, różniących się od siebie objawami, przebiegiem klinicznym i typem dziedziczenia. Ogólnie są to postępujące, dziedziczne choroby mięśni szkieletowych.
Ujawniają się w dzieciństwie, tj. około 2-9 roku życia, niektóre tylko we wczesnej młodości, w wieku około 20 lat. Przebieg choroby bywa ciężki, prowadzący do unieruchomienia chorego w ciągu kilkunastu lat, lub też lżejszy, powodujący dopiero po latach większe ograniczenia ruchowe.
Objawy dystrofii mięśniowej
Podstawowy objaw to zanik i postępujące osłabienie mięśni. Powoduje to, w zależności od typu dystrofii, zaburzenia chodu, np. kaczkowaty, trudności we wstawaniu, przykurcze stawowe, sztywność kręgosłupa. Czasami dochodzi do przerostu pewnych grup mięśni, np. łydek i pośladków. Bardzo dokuczliwe są także objawy związane z osłabieniem mięśni obręczy barkowej, gdyż uniemożliwiają one w zaawansowanych stadiach choroby wykonanie nawet prostych czynności, takich jak ubieranie się lub przenoszenie przedmiotów. Istnieje również typ dystrofii, w którym dochodzi do osłabienia mięśni twarzy.
Przyczyny dystrofii mięśniowej
Przyczyny choroby nie są do końca wyjaśnione. Uczeni przytaczają jednak coraz więcej dowodów na istnienie u osób chorych pewnej nieprawidłowości w budowie błony komórkowej komórek mięśniowych, a także błon komórkowych komórek tworzących inne tkanki. Mięśnie osób, u których występuje choroba, mają więc nieprawidłową budowę, a co za tym idzie zaburzona jest ich funkcja.
Leczenie naturalne
Medycyna konwencjonalna nie zna niestety leków, które mogłyby zatrzymać postęp choroby lub ją wyleczyć. Największe znaczenie według lekarzy ma więc fizykoterapia i ewentualne poradnictwo genetyczne, wykrywające nosicieli genów.
Rehabilitacja ruchowa i masaże zwalniają postęp choroby i zapobiegają powstawaniu przykurczów mięśni. Powinny być stosowane w każdym stadium choroby i dobrane indywidualnie do potrzeb i możliwości chorego.
Dietetyka
Dieta chorego na dystrofię mięśniową musi być wysokobiałkowa oraz bogata w witaminy. Według niektórych badań za osłabienie mięśni odpowiedzialny jest niedobór witaminy E oraz selenu. Należy więc spożywać jak największą ilość świeżych warzyw i owoców, szczególnie tych obfitujących w wymienione składniki. Bogate źródła witaminy E to następujące pokarmy:
- oleje roślinne
- migdały sojowe
- nasiona słonecznika
- ziarna zbóż
- zielone warzywa liściaste
- kukurydza
- mleko
- masło
- sery i jajka
Pokarmy bogate w selen:
- orzechy brazylijskie
- tuńczyk
- ostrygi
- małże
- nasiona słonecznika
- mąka pszenna
- wątróbka drobiowa
Aromaterapia
Aromaterapeuci stosują masaż całego ciała olejkami pobudzającymi. Olejkami tymi są olejek jałowcowy i z rozmarynu