Szpinak to jedno lub dwupienna roślina warzywna z rodziny komosowatych. W stanie dzikim nie występuje, uprawia się go powszechnie w gruncie oraz w szklarniach i jest dostępny przez cały rok: wiosną i latem – świeże, młode listki, jesienią i zimą – mrożone. Ma do 70 cm wysokości, kwiaty zebrane w niepozorne kłosy. Rozety liściowe są bardzo wartościowe – zawierają witaminy A, B i C, karoten oraz sole mineralne, zwłaszcza żelazo i wapń, jednak pierwiastki te są trudno przyswajane ze względu na zawarty w szpinaku kwas szczawiowy. Łatwo przyswajalny jest natomiast kwas foliowy – 100g szpinaku zaspokaja 75% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Jest też w nim dużo chlorofilu. Świeże listki szpinaku lub gotowane w minimalnej ilości wody albo duszone. Są smaczny nadzieniem naleśników, mogą być wykorzystywane do omletów, pizzy. Zdrowy jest też świeży sok 100g szpinaku zawiera 16 kcal.
Uwaga
Szpinak ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego jest polecany kobietom w ciąży.
Wszystkie potrawy ze szpinaku posiadają bardzo dużą wartość odżywczą.
Stosowany wewnętrznie
Wskazany jest:
- chorym na anemię oraz osób przemęczonych, zestresowanych i osłabionych po przebytych chorobach.
Zaleca się go kobietom w ciąży.
Wzmacnia wzrok, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Pomaga w zwalczaniu infekcji.
Z badań wynika, że osoby z chorobą nowotworową powinny jeść dużo szpinaku