Śliwki suszone otrzymuje się ze śliwek dowolnej, nie psującej się w trakcie suszenia odmiany. Najlepiej nadają się do tego uprawiane we Francji śliwki z Agen, które mają delikatne skórki i słodki, jędrny miąższ. W Polsce wykorzystuje się węgierki. Suszone nie tracą swoich wartości. Zawierają przede wszystkim dużo błonnika – 14g w 100 g owoców, a więc dwie garstki (12 śliwek) zjedzone w ciągu dnia zdecydowanie poprawiają trawienie ( zwiększają częstotliwość ruchów perystaltycznych jelit aż do 20%). Są także bogate w potas. Powinny je jednak ograniczyć osoby chore na cukrzyce oraz z nadwagą, ponieważ są wysokokaloryczne (mają większą wartość energetyczną niż świeże owoce).
Jedzenie suszonych śliwek wspomaga pracę jelit.
Stosowane wewnętrznie
Śliwki suszone:
- Mają działanie przeczyszczające;
- Obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko udaru mózgu.
- Pozbawione pestek i rozmiękczone w przegotowanej wodzie suszone węgierki, dodane pod koniec gotowanie do fasoli czy bigosu, zabezpieczają przed wzdęciami działaniem tych potraw.