Marzanka to niewielka 30 cm roślina zielna z rodziny marzanowatych (Rubiaceae). W Polsce występuje 5 gatunków, a w Europie około 90. Marzanka wonna rośnie w cienistych lasach, najczęściej na ziemi gliniastej, próchnicznej z odpowiednią ilością wapnia. Ma lancetowate listki i białe, gwiazdkowate kwiatki. Jej ziele pachnie kumaryną. Kwitnie od maja do czerwca, zbiera się ją przed kwitnieniem.
Stosowana wewnętrznie
Ziele działa moczopędnie, dezynfekcyjnie, rozkurczowo i przeciwbólowo. Napar stosuje się przy histerii, żółtaczce, kamicy nerkowej, zaburzeniach
miesiączkowania i nerwicach.
Marzanka może być używana jako przyprawa do wina.
Stosowana zewnętrznie
Okład z naparu leczą wrzody i trudno gojące się rany. Świeże, pogniecione ziele jako okład pomaga na ból głowy i wrzody.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby