Biedrzeniec anyż pochodzi z Azji Mniejszej i Egiptu, jest rośliną jednoroczną, dorasta do wysokości 50 cm, występuje w miejscach słonecznych i osłoniętych od wiatru, preferuje gleby zasadowe o dużej zawartości wapnia. W lipcu zakwita drobnymi białymi kwiatami zebranymi w kiście. Kwiaty rośliny wydzielają przyjemny, intensywny zapach. Owoce gotowe do zbioru mają kolor ciemnoszary. Roślina ta uprawiana jest głównie w Ameryce Środkowej, krajach śródziemnomorskich i północnej Afryce. jako roślina lecznica zioło to było używane już około 1500 lat p.n.e. przez Egipcjan. Pliniusz Starszy polecał anyż jako środek uspakajający, ułatwiający zasypianie.
Napar z anyżu przynosi ulgę w przeziębieniu, uśmierza kolkę u dzieci i zwiększa wydzielanie mleka u kobiet karmiących.
Stosowany wewnętrznie
Napar z anyżu stosuje się jako lek wykrztuśny w chorobach górnych dróg oddechowych; olejki eteryczne zawarte w tym zielu działają rozkurczowo i wiatropędnie, zapobiegając wzdęciom i niestrawnością; odwar z nasion anyżu podawany karmiącym matkom pobudza wydzielanie mleka; nalewka podawana przed posiłkiem ułatwia trawienie i wzmaga apetyt.
Stosowany zewnętrznie
Biedrzeniec anyż pomocny jest w leczeniu trudno gojących się ran; smarując głowę naparem można zwalczyć wszawicę oraz świerzb.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby