
Roślina ta należy do rodziny krzyżowych. Zasięg jej występowania obejmuje Europę i Azję. W Polsce czosnaczek jest dość pospolitym chwastem występującym na zacienionych terenach, w lasach liściastych i zaroślach na niżu oraz w niższych partiach gór. Ta dziko rosnąca roślina od dawna ceniona jest jako przyprawa kuchenna, przede wszystkim na Kaukazie. Pokrojone młode, zdrowe (bez żadnych plam) liście pachną podobnie jak czosnek. Mają ostry, palący smak. Dodawane są przede wszystkim do sałatek oraz do zup, sosów, placków ziemniaczanych, twarogu i potraw mięsnych. Do celów medycznych wykorzystuje się świeże ziele oraz sok z rośliny.
Sok czosnaczka znany jest z właściwości moczopędnych
Stosowany wewnętrznie
Napar z ziela oraz sok z czosnaczka pospolitego wykazują działanie rozkurczowe, dezynfekcje, stymulujące, likwidują pasożyty oraz grzyby, oczyszczają organizm z trujących substancji, leczą nieżyt jelit i bóle brzucha.
Stosowany zewnętrznie
Napar z ziela oraz sok z czosnaczka pospolitego pomagają przypadku stanów zapalonych skóry i grzybicy.