Wiśnia należy do rodziny różowatych i obejmuje około 60 gatunków drzew i krzewów, które spotykamy w umiarkowanej strefie półkuli północnej. Była uprawiana już w starożytności. Ma jajowate lub eliptyczne liście, białe lub różowe kwiaty i kuliste owoce o miękkim, jadalnym miąższu. Powszechnie uprawiana w klimacie umiarkowanym jest wiśnia pospolita Inaczej zwyczajna, czarna, rosnąca do 10m wysokości, o zaostrzonych liściach. Ma ona ciemnoczerwone owoce z sokiem o tym samym kolorze, a jej miąższ łatwo oddziela się od pestki. Są to owoce deserowe oraz przeznaczone na przetwory, dżemy, galaretki, soki, kompoty i do wyrobu nalewek, kandyzowania.
Odmiana o owocach czerwonych, z sokiem bezbarwnym i bardzo kwaśnym oraz miąższem nie odstającym od pestki to szklanka.
Wszystkie odmiany wiśni bardzo dobrze nadają się do mrożenia. Zawierają garbniki i łatwo przyswajalny cukier – lewulozę, wśród składników mineralnych wyróżnić można potas, żelazo i fosfor, a z witamin A i C
Wiśnie są bogate w witaminę C
Uwaga
Wiśnie nie powinno się jeść przed posiłkiem mięsnym, ponieważ utrudniają jego trawienie.
Stosowana wewnętrznie
Wiśnie:
- mają działanie moczopędne,
- pomagają w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu;
- redukują pracę wątroby i żołądka;
- poprawiają działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego;
- mają właściwości antyinfekcyjne, antyoksydacyjne, zwiększają naturalne reakcje obronne organizmu;
- są wskazane w cukrzycy, dolegliwościach pęcherza moczowego i serca, miażdżycy i otyłości.
Stosowana zewnętrznie
Zmiażdżone owoce wiśni:
- przyłożone do czoła łagodzą bóle migrenowe;
- mogą również służyć jako maseczka odmładzająca i wzmacniająca skórę szyi.