Vitamarket.pl
Blog - Kapusta pekińska Vitamarket.pl

Darmowa dostawa już od 250 zł

Kapusta pekińska
Kapusta pekińska

Kapusta pekińska pochodzi z północnych rejonów Chin, gdzie znana była już ponad 1500 rokiem. W swojej ojczyźnie nazywana jest zębem białego smoka. Jest
przedstawicielem rodziny kapustowatych, choć z europejskimi odmiana kapusty jest tylko daleko spokrewniona. Ta roczna roślina charakteryzuje się dużymi, owalnymi liśćmi, które są wyraźnie pomarszczone, pokryte jasnymi żyłkami i na brzegach pofalowane. Kwitnie czterokrotnie, następnie z kwiatów rozwija się łuszczyna z krótkim, stożkowatym dzióbkiem. Jasne, seledynowe liście są smaczną jarzyną. Jej popularność na europejskich stołach wciąż wzrasta, dzieje się tak przede wszystkim dzięki rosnącej liczbie azjatyckich restauracji. Czasem nazywa się ją kapustą japońską, może dlatego, że tam właśnie powstają wciąż nowe jej odmiany.

Kapusta pekińska dostępna jest w sprzedaży przez cały rok. Może być spożywana na surowo w sałatkach lub na ciepło; nie wymaga dodatkiem do wielu potraw, nie tylko orientalnych. Wzbogaca smak, a jej piękny, żywy, jasnozielony kolor skutecznie pobudza apetyt.

Kapusta pekińska zawiera wartościowe białko, witaminy i sole mineralne.

Stosowana wewnętrznie

Kapusta pekińska:

  • jest warzywem lekkostrawnym, dlatego polecana jest osobom chorującym na żołądek,
  • pomocna jest w walce z otyłością, ponieważ ma bardzo niską wartość kaloryczną,
  • usprawnia procesy trawienne,
  • uzupełnia niedobory witamin C, E, B1 i K oraz potasu,
  • pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i wielu schorzeń przewodu pokarmowego.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium