Nasturcja ogrodowa znana jest również pod nazwą nasturcja większa, należy do rodziny nasturcjowatych. Do Europy została sprowadzona z Peru i Brazylii. W strefie umiarkowanej roślina ta dorasta w formie pnącza do wysokości około 5 metrów. Jest chętnie sadzona w ogrodach ze względów na dekoracyjne kwiaty, niestety w naszym klimacie roślina ta ginie wraz z nadejściem pierwszych jesiennych przymrozków. Sadzona w ogrodach pośród innych upraw zapobiega pojawianiu się mszycy wełnistej. Liście nasturcji są doskonałym dodatkiem do sałat. W lecznictwie jest wykorzystywana ze względu na swoje działanie bakteriobójcze. Przed laty nasturcja używana była za lek skutecznie zwalczający szkorbut i choroby powodowane brakiem witamin.
Liście nasturcji zawierają dużo witaminy C i mają lekko szczypiący smak. Stanowią smaczny dodatek do sałatek.
Stosowana wewnętrznie
Napar z nasturcji wzmacnia odporność organizmu, skutecznie leczy przewlekły kaszel, przeziębienia, zapalenie oskrzeli; odwar polecany jest w stanach zapalnych pochwy i dróg moczowych.
Stosowana zewnętrznie
Napar dzięki działaniu bakteriobójczemu jest używana do okładów i przemywań trudno gojących się ran.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby