Mięta pieprzowa jest byliną z rodziny wargowych, zazwyczaj rośnie do 30-90 cm wysokości. Odmiana ta powstała z krzyżówki mięty nawodnej z miętą zieloną. Miętę pieprzową łatwo rozpoznamy po ciemnozielonych liściach i łodygach lekko zabarwionych na fioletowo. Zioło to jest bardzo łatwe w uprawie, można je rozmnażać z rozłogów, pamiętając o zachowaniu dużej wilgotności podłoża. Ze względu na swoją powszechność występowania mięty od wieków była wykorzystywana w leczeniu, jak również w kuchni. Greccy filozofowie uważali, że mięta pobudza mózg i pomaga osiągnąć skupienie, dlatego bardzo często nosili na skroniach wianki plecione ze świeżych pędów tej rośliny. Obecnie mięta jest wykorzystywana w lecznictwie, przemyśle perfumeryjnym, spożywczym i farmaceutycznym.
Uwaga
Kobiety w ciąży i chorzy na nerki nie powinni stosować zbyt długo preparatów z mięty pieprzowej bez konsultacji z lekarzem. Mięta spożywana w dużych ilościach może wywołać poronienie.
Mięta pieprzowa wpływa na rozluźnienie mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
Stosowana wewnętrznie
Napar z mięty pieprzowej:
- stosujemy w chorobach układu pokarmowego: kolce jelitowej, nieżycie żołądka, niewydolności wątroby, zbyt małym wydzielaniu żółci, braku apetytu;
- w przypadku wystąpienia nudności napar z mięty łagodzi ich objawy i działa tonizująco,
- używany jest również jako środek uspokajający i odprężający w stanach stresu i napięcia nerwowego;
- inhalacja z dodatkiem olejku miętowego stosuje się nieżytach górnych dróg oddechowych.
Stosowana zewnętrznie
Napar z mięty pieprzowej:
- może być używany jako środek do płukania jamy ustnej w higienie codziennej, jak i w stanach zapalnych gardła i przyzębi;
- okłady z tego zioła wykazują działanie dezynfekujące i przeciwzapalne,
- zmniejszają podrażnienia skórne i swędzenie;
- okłady sporządzone z olejku mentolowego przynoszą ulgę w bólach pochodzenia reumatycznego.