
Chrzęścica, inaczej zwana mchem irlandzkim, jest krasnorostem i należy do rodziny gigartynowatych. Występuje w pobliżu północnego Atlantyku i północnego Pacyfiku. Jest tradycyjnym pokarmem ludów Północy, bogatym w substancje odżywcze. Surowcem wykorzystywanym praktycznie są suszone młode pędy, wartościowe dzięki zawartej w nich dużej ilości śluzu.
Chrzęścica przywraca drożność dróg oddechowych.
Stosowana wewnętrznie
Plecha krasnorostu wykazuje działanie odżywcze i łagodzące, jest środkiem wykrztuśnym, zapobiega wymiotom, leczy choroby układu trawiennego, nieżyty i wrzody żołądka, pomaga w schorzeniach dróg oddechowych.
Stosowana zewnętrznie
Zioło to służy jako surowiec często wykorzystywany w przemyśle włókienniczym i papierniczym do apreturowania i usztywniania; w przemyśle spożywczym stosowane jest do klarowania wina, piwa i miodu; przemysł kosmetyczny używa chrzęścicy do produkcji kremów i balsamów ze względu na jej właściwości zmiękczające skórę.