Anemia, inaczej niedokrwistość, powstaje w wyniku niedostateczności ilości hemoglobiny, związku chemicznego występującego w krwinkach czerwonych, przenoszącego tlen. U zdrowego człowieka poziom hemoglobiny jest stały, ponieważ procesy wytwarzania czerwonych krwinek przez szpik kostny i ich niszczenia w śledzionie charakteryzują się równowagą. Liczbie zniszczonych krwinek czerwonych odpowiada ta sama liczba wyprodukowanych przez szpik kostny.
Objawy anemii
- zawroty głowy
- omdlenia
- ciągłe uczucie zmęczenia
- zajady w kącikach ust
- zadyszka
- obrzęk kostek
- kołatanie serca
- utrata apetytu i związane z tym kłopoty trawienne
- suche, łamliwe paznokcie
- chwiejny krok
- mrowienie w palcach rak i nóg
- zażółcenie białkówek oczu
- długo utrzymująca się gorączka
- skrzepy
- matowienie i wypadanie włosów
Przyczyna anemii
Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza, które odgrywa zasadniczą rolę w procesie tworzenia hemoglobiny. Może być on spowodowany nieodpowiednim sposobem odżywiania lub słabą jego przyswajalnością (występuje wtedy zespół złego wchłaniania). Innym powodem anemii może być duża utrata krwi na skutek: krwawiących wrzodów trawiennych, hemoroidów, nowotworów jelita lub obfitego krwawienia miesiączkowego.
Poza tym na niedokrwistość może mieć także wpływ:
- niedobór witaminy B12,
- ciąża
- przewlekłe choroby, takie jak: gruźlica, reumatoidalne zapalenie stawów, przewlekła niewydolność nerek, nowotwory, a także choroby szpiku kostnego, np. białaczka.
Leczenie anemii
Pierwszym krokiem w leczeniu anemii jest określenie jej przyczyn. Odpowiednia diagnoza pozwala na wybór najodpowiedniejszej terapii naturalnej.
Naturoterapia w anemii
Podstawą tej terapii jest właściwie zbilansowana dieta, która powinna zapewnić odpowiednią ilość żelaza, występującego w ciemnozielonych warzywach, orzechach włoskich, rodzynkach, kiełkach pszenicy, czerwonym mięsie i nerkach. Niedobór witaminy B12 należy uzupełnić poprzez spożywanie takich produktów jak:
- jaja
- wątroba
- nerki
We wszystkich postaciach anemii wskazane jest dostarczanie organizmowi dodatkowej porcji witaminy C, występującej np. w owocach cytrusowych, oraz witaminy A znajdującej się np. w soku z marchwi. Dla osób niejedzących mięsa ani nabiału w ogóle (wegetarianie) zaleca się świeże drożdże piekarskie lub kiełki pszenicy. Poza tym wskazane jest uzupełnianie w organizmie kwasu foliowego lub cynku. Przy obfitym krwawieniu miesiączkowym i utracie z tego powodu dużej ilości żelaza terapeuta będzie poszukiwał przyczyn tego stanu i dążył do uregulowania cyklu menstruacyjnego.
Akupunktura
Stosowana jest zwykle przy niedoborach żelaza, ale może wspomóc również proces jego wchłaniania. Jest skuteczna w przypadkach znacznej utraty krwi podczas krwawień miesiączkowych.
Ziołolecznictwo w anemii
Leczenie oparte jest na indywidualnej diagnozie, jednak najczęściej podaje się pacjentom zioła zawierające dużo żelaza, np. pokrzywę, oraz poprawiające wchłanianie składników odżywczych i funkcjonowanie układu trawienia. Poza tym wskazane są takie zioła jak:
- szczaw - usprawnia czynność wątroby i jest również bogaty w żelazo
- jasnota biała - osłabia obfite miesiączki wskutek zmniejszenia przekrwienia
- krwawnik pospolity - uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia wchłanianie
Homeopatia
Na ogół nie ma wpływu na niedobór żelaza, jednak można stosować niektóre leki homeopatyczne jako leczenie wspomagające i łagodzące pewne nieprzyjemne objawy.