Vitamarket.pl
Blog - Anemia Vitamarket.pl

Darmowa dostawa już od 250 zł

Anemia
Anemia

Anemia, inaczej niedokrwistość, powstaje w wyniku niedostateczności ilości hemoglobiny, związku chemicznego występującego w krwinkach czerwonych, przenoszącego tlen. U zdrowego człowieka poziom hemoglobiny jest stały, ponieważ procesy wytwarzania czerwonych krwinek przez szpik kostny i ich niszczenia w śledzionie charakteryzują się równowagą. Liczbie zniszczonych krwinek czerwonych odpowiada ta sama liczba wyprodukowanych przez szpik kostny.

Objawy anemii

  • zawroty głowy
  • omdlenia
  • ciągłe uczucie zmęczenia
  • zajady w kącikach ust
  • zadyszka
  • obrzęk kostek
  • kołatanie serca
  • utrata apetytu i związane z tym kłopoty trawienne
  • suche, łamliwe paznokcie
  • chwiejny krok
  • mrowienie w palcach rak i nóg
  • zażółcenie białkówek oczu
  • długo utrzymująca się gorączka
  • skrzepy
  • matowienie i wypadanie włosów

Przyczyna anemii

Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza, które odgrywa zasadniczą rolę w procesie tworzenia hemoglobiny. Może być on spowodowany nieodpowiednim sposobem odżywiania lub słabą jego przyswajalnością (występuje wtedy zespół złego wchłaniania). Innym powodem anemii może być duża utrata krwi na skutek: krwawiących wrzodów trawiennych, hemoroidów, nowotworów jelita lub obfitego krwawienia miesiączkowego.

Poza tym na niedokrwistość może mieć także wpływ:

  • niedobór witaminy B12,
  • ciąża
  • przewlekłe choroby, takie jak: gruźlica, reumatoidalne zapalenie stawów, przewlekła niewydolność nerek, nowotwory, a także choroby szpiku kostnego, np. białaczka.

Leczenie anemii

Pierwszym krokiem w leczeniu anemii jest określenie jej przyczyn. Odpowiednia diagnoza pozwala na wybór najodpowiedniejszej terapii naturalnej.

Naturoterapia w anemii

Podstawą tej terapii jest właściwie zbilansowana dieta, która powinna zapewnić odpowiednią ilość żelaza, występującego w ciemnozielonych warzywach, orzechach włoskich, rodzynkach, kiełkach pszenicy, czerwonym mięsie i nerkach. Niedobór witaminy B12 należy uzupełnić poprzez spożywanie takich produktów jak:

  •  jaja
  • wątroba
  • nerki

We wszystkich postaciach anemii wskazane jest dostarczanie organizmowi dodatkowej porcji witaminy C, występującej np. w owocach cytrusowych, oraz witaminy A znajdującej się np. w soku z marchwi. Dla osób niejedzących mięsa ani nabiału w ogóle (wegetarianie) zaleca się świeże drożdże piekarskie lub kiełki pszenicy. Poza tym wskazane jest uzupełnianie w organizmie kwasu foliowego lub cynku. Przy obfitym krwawieniu miesiączkowym i utracie z tego powodu dużej ilości żelaza terapeuta będzie poszukiwał przyczyn tego stanu i dążył do uregulowania cyklu menstruacyjnego.

Akupunktura

Stosowana jest zwykle przy niedoborach żelaza, ale może wspomóc również proces jego wchłaniania. Jest skuteczna w przypadkach znacznej utraty krwi podczas krwawień miesiączkowych.

Ziołolecznictwo w anemii

Leczenie oparte jest na indywidualnej diagnozie, jednak najczęściej podaje się pacjentom zioła zawierające dużo żelaza, np. pokrzywę, oraz poprawiające wchłanianie składników odżywczych i funkcjonowanie układu trawienia. Poza tym wskazane są takie zioła jak:

  • szczaw - usprawnia czynność wątroby i jest również bogaty w żelazo
  • jasnota biała - osłabia obfite miesiączki wskutek zmniejszenia przekrwienia
  • krwawnik pospolity - uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia wchłanianie

Homeopatia

Na ogół nie ma wpływu na niedobór żelaza, jednak można stosować niektóre leki homeopatyczne jako leczenie wspomagające i łagodzące pewne nieprzyjemne objawy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium