Orzechy te rosną na wysokich drzewach spotkanych na brzegach Amazonii i Orinoko. Uprawiane są przede wszystkim w Brazylii, ale plantacje znajdują się także w Wenezueli, Gujanie i na Cejlonie. Orzesznica wyniosła (taka nazwa również jest często spotykana) to niezwykle piękna i długowieczna roślina. Drzewo pokrywają wielkie, eliptyczne liście przypominające laur. Białe, duże kwiaty zebrane w szczytowe grona nie mają przyjemnego zapachu. Owocem jest czarna zdrewniała torebka zawierająca do 20 nasion. Są to trzykanciaste orzechy, kształtem przypominające cząstki pomarańczy, przy czym każdy z nich siedzi w jednej twardej łupince. Orzechy brazylijskie jada się najczęściej na surowo, ale wspaniale smakują także np. w ciastach i deserach. Zawierają do 70% tłuszczu, jest on jednak zdrowy, ponieważ stanowi, źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym są źródłem witaminy B i E, związków mineralnych ( żelaza, fosforu i potasu) i białka. Z jąder orzechów wyciska się olej, który jest używany ( głównie w Ameryce Południowej) do celów spożywczych i przemysłowych, w tym do produkcji mydła i smaru. Korę orzesznicy wykorzystywano kiedyś do uszczelniania okrętów.
Orzechy brazylijskie są bardzo pożywne i dostarczają organizmowi wielu potrzebnych składników.
Stosowane wewnętrznie
- orzechy brazylijskie zawierają substancje potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju tkane organizmu;
- świeże orzechy są jednym z najważniejszych źródeł witaminy E, odpowiedzialnej za młody i zdrowy wygląd, poprawiają wygląd skóry;
- zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego i nowotwory;
- regeneruje i wzmacniają organizm.