Orzech kokosowy | 28-07-2015 |
Orzechy te rosną na palmach, które wszystkim kojarzą się z wakacjami na
tropikalnych wyspach. Ojczyzną palmy kokosowej jest najprawdopodobniej
Polinezja. Drzewa kokosowe dochodzą do 28 m wysokości. Mają charakterystyczne
długie i pierzaste liście. Kwitną na żółto, a kwiatostany znajdują się w kątach
liści. Owoce owalne orzechy kokosowe mają grubą włóknistą powłokę, która wysłana
jest skórą. Wewnątrz znajduje się orzech w mocnej skorupie z trzema szwami.
Środek stanowi białe bielmo, ułożone grubą warstwą przy ścianach owocni, i mleko
kokosowe. Zarówno bielmo, jak mleko są jadalne. Mleko to doskonały, odżywczy i
bardzo orzeźwiający napój. Orzechy kokosowe można jeść świeże, ale do
przygotowania deserów czy lodów używa się wiórków kokosowych. W sprzedaży
spotyka się również mleczko i śmietankę kokosową, ale rzadko kiedy są one
naprawdę świeże. Oleje z orzechów kokosowych jest jednym z najczęściej
stosowanych tłuszczów roślinnych. Jednak, mimo że olej ten nie zawiera
cholesterolu, podwyższa poziom tej substancji we krwi, przez co jego częste
spożywanie grozi zawałem serca. Od innych orzechów orzech kokosowy różni również
o wiele uboższy zestaw składników odżywczych. Zawiera spore ilości błonnika, ale
za to niewielkie ilości witaminy E i minerałów. Orzechy kokosowe służą do wyrobu
tłuszczów, słodyczy, świec, ze skorup tworzy się naczynia i ozdoby, z liści
wyrabia się plecionki; twarde drewno służy do wyrobu mebli a z soku
wypływającego po odcięciu kwiatostanu otrzymuje się wyśmienite wino palmowe,
cukier i arak. | |