Oregano to roślina bardzo popularna w krajach południowej Europy, w basenie Morza Śródziemnego. Jej liście i kwiaty mają przyjemny zapach i lekko gorzkawy, korzenny smak. Suszone są jedną z najważniejszych przypraw w kuchni włoskiej i hiszpańskiej, a także meksykańskiej. Stosuje się je przede wszystkim do pizzy i spaghetti. Można nimi też przyprawiać ryby, kraby, sery, warzywa ( sałatę, fasolę, groch, pomidory) Nadają się również do zawiesistych zup i sosów, mięs ( drobiu, wołowiny, baraniny i cielęciny ) Oregano zawiera bardzo silny olejek eteryczny. Jest źródłem witaminy A, C oraz wapnia . 100 g świeżego zioła zawiera 66 kcal.
Połączenie oregano z bazylią, majerankiem, tymiankiem i pieprzem znacznie podnosi walory smakowe potraw.
Napar z oregano z dodatkiem miodu odpręża i pomaga przy bezsenności.
Stosowane wewnętrznie
Działa odkażająco, wspomaga leczenie stanów zapalnych układu oddechowego. Łagodzi kaszel, bronchit, a nawet astmę. Napar działa tonizująco i uspokajająco.
Stosowane zewnętrznie
Żucie liści oregano łagodzi ból zęba.