Vitamarket.pl
Blog - Kalarepa Vitamarket.pl

Darmowa dostawa już od 250 zł

Kalarepa
Kalarepa

Kalarepa jest bliską krewną kapusty. Daje plony już po 12-16 tygodniach uprawy. Ma postać zgrubiałej kulistej łodygi zwanej jabłkiem. Im wcześniej zebrana, z lepszej gleby, tym smaczniejsza i pozbawiona zdrewniałych części. Wczesna powinna mieć średnicę 3 cm, późniejsza 5-8 cm.

Kalarepa bywa biała lub fioletowa. Jadalne i wartościowe są także liście kalarepy. Młode listki można dodawać do surówek. Ma szerokie zastosowanie w kuchni (surówki, jarzynki, zupy, składniki wielu potraw). Zawiera dużo witaminy C, B6, A, a także składniki mineralne m.in. fosfor, magnez, żelazo oraz błonnik.
100 g tego warzywa zawiera 125 kcal.

Na surówki najlepsza jest młoda kalarepa. Jej lekko słodkawy smak doskonale komponuje się z jabłkiem, marchewką, rzodkiewką.

Stosowana wewnętrznie

Ze względu na niską kaloryczność może być wykorzystywana w diecie dla osób odchudzających się. Duże zawartości witaminy C chroni inne witaminy przed
zniszczeniem; wzmacnia odporność organizmu; ułatwia przyswajanie żelaza.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium