Ta roczna roślina z rodziny bobowatych pokładająca się łodygę, dorastającą do 1 m długości. Główny pęd już u nasady tworzy kilka szybko rosnących pędów bocznych. Na nagiej, czterokanciastej łodydze rosną pierzastosieczne, lancetowate liście, które na końcach wytwarzają wąsy czepne. Kwiaty najczęściej są pojedyncze. Rosną na szypułkach osadzonych w kącikach liści i zachwycają białym, niebieskim, lub różowym kolorem. Owocem jest owalny, nieco spłaszczony poprzecznie strąk, w którym mieści się 2-5 nasion. Groszek jest nieznany w stanie dzikim, pochodzi najprawdopodobniej z Azji Mniejszej. Dzisiaj uprawiany jest w krajach śródziemnomorskich, w Europie Środkowej, Azji Mniejszej i w Indiach. Nasiona groszku zawierają białko, aminokwasy egzogenne, cukrowce, węglowodany, witaminy C, A i B.
Groszek jest bardzo pożywny i ma więcej proteiny niż mięso.
Stosowany wewnętrznie
Napar z ziela groszku:
- ma działanie wykrztuśne zalecany jest w chronicznym zapaleniu oskrzeli,
- ropniach płuc i zapaleniu płuc;
- odwar z korzenia jest środkiem nasercowym;
- spożywanie groszku wpływa na likwidowanie biegunki,
- regulację pracy serca i zapobiega zapaleniu wyrostka robaczkowego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.