Vitamarket.pl
Blog - Dynia zwyczajna Vitamarket.pl

Darmowa dostawa już od 250 zł

Dynia zwyczajna
Dynia zwyczajna

Dynia (bania) to roślina z rodziny dyniowatych, obejmująca kilkanaście gatunków jednorocznych lub wieloletnich, uprawianych jako warzywa oleiste i pastewne w Europie, Ameryce i Azji. Ma płożące się łodygi z wąskimi czepnymi, duże, szorstkie liście i duże kwiaty. Owocem jest duża nibyjagoda, zielona lub pomarańczowa. Częścią jadalną dyni są mięsiste ściany zalążni oraz nasiona, potocznie zwane pestkami. Często uprawiana dynia zwyczajna jest bardzo
wartościowym warzywem, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość beta karotenu, przetwarzanego w organizmie na witaminę A, chroniącego przed nowotworami, dolegliwościami serca i układu oddechowego. Nasiona z dyń zbieranych pod koniec lata mają właściwości odżywcze i lecznicze. Są bogate w
proteiny i nienasycone oleje roślinne, stanowiące żródło witaminy E. Ponadto zawierają sporo witaminy z grupy B, cynku, żelaza, magnezu, potasu, tłuszczubłonnika. Ich wartość kaloryczna wynos 569 kcal na 100g. Miąższ jest niskokaloryczny (100g - ok. 20 kcal) i bywa używany jako dodatek do ciast, na marynaty do wyrobu marmolady i odżywek dla dziecka.

Dynia może być ugotowana w zupie lub duszona jako jarzyna.

Stosowana wewnętrznie

Dynia:

  • Wspomaga leczenie schorzeń układu krwionośnego i oddechowego.
  • Nasiona od dawna używane są za bardzo skuteczny środek w leczeniu pasożytów jelita, zwłaszcza glist i tasiemca.
  • Stanowią ważny składnik diety przeciwnowotworowej.
  • Utłuczone z dodatkiem cukru i wody mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędnie.
  • Zwiększają płodność u mężczyzn, przyspieszają leczenie przerostu prostaty. dobrze wpływają też na skórę.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium