Goryczka żółta to roślina zielna z rodziny goryczkowatych, należąca do klasy dwuliściowych. Pochodzi z Alp, występuje też na łąkach wysokogórskich w Karpatach Wschodnich. Mimo pięknych kwiatów goryczka rzadko jest uprawiana jako roślina ozdobna. Znajdują się pod ochroną. Zawarte w niej substancje goryczkowe pobudzają wydzielanie soków trawiennych, a tym samym regulują procesy przemiany materii, co sprzyja ogólnemu wzmocnieniu organizmu. Kłącza goryczki żółtej są używane do wyrobu koniaku i wódek gatunkowych.
Uwaga
Nie stosować w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Stosowana wewnętrznie
Picie odwaru lub naparu:
- pobudza trawienie, wytwarzanie śliny i żółci,
- pomaga w dolegliwościach z uczuciem pełności,
- przy wzdęciach;
- reguluje metabolizm wątroby.
Stosowana zewnętrznie
Stosowana do przemywania zranień, wrzodów; w stanach zapalnych oczu.
Goryczka żółta znalazła zastosowanie w homeopatii dzięki swym właściwościom tonizującym, przywracającym apetyt chorym i rekonwalescentom.