Bazylia wonna ma jajowate, zielone, rzadziej ciemnofioletowe, błyszczące liście. Kwitnie od lipca do września, ma drobne, białe kwiaty. Na liściach, kwiatach i w mniejszej ilości na łodygach znajdują się charakterystyczne gruczołki olejkowe, zawierające olejek eteryczny z pachnącym linalolem. Pierwsze wzmianki o tej roślinie pojawiły się w indyjskich księgach. Wedy (1500 - 300 r. p.n.e. ) znana też była w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Bazylia to często używana przyprawa o przyjemnym, korzennym zapachu. Największą wartość mają świeże liście zebrane przed kwitnieniem. Stanowią znakomity dodatek do zup, sosów, sałatek, ryb i mięsa, warzyw, twarożków i masła.
Bazylia nie ma działania ubocznego i może być dodawana do dań dietetycznych.
Stosowana wewnętrznie
Poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zapobiega wzdęciom.
Stosowana zewnętrznie
Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne -można ją stosować do płukania gardła i przemywania ran. Olejek eteryczny bazylii jest składnikiem kosmetyków.
Bazylia nadaje potrawom prawdziwe włoski smak.
Bazylia dobrze się komponuje z rozmarynem i szałwią.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby