Olej z Czarnuszki zimnotłoczony nierafinowany, 250 ml
Opis
Olej z czarnuszki
Uzyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno surowych nasion czarnuszki, dzięki czemu wszelkie cenne wartości, jakimi charakteryzują się te nasiona, zawarte są w oleju.
Olej ma wyrazisty korzenno – piekący smak oraz charakterystyczny aromat. Jego wyjątkowe właściwości zdrowotne doceniali już starożytni Egipcjanie nazywając go„ZŁOTEM FARAONÓW” a współcześnie właśnie ze względu na wyjątkowe właściwości, produkty z czarnuszki coraz częściej są wykorzystywane w kuchni, medycynie i kosmetyce.
Jak stosować olej z czarnuszki Dr Gaja ?
Olej z Czarnuszki Dr Gaja należy spożywać wyłącznie na zimno, nie jest przeznaczony do smażenia.
Można dodawać go do zimnych potraw, sałatek i surówek, ziemniaków. Nadaje potrawom intensywny, korzenny smak i aromat.
Sposób przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Olej przechowywany w niskiej temperaturze może stać się mętny - jest to proces naturalny.
Kraj pochodzenia czarnuszki: Indie
Kraj produkcji: Polska
Skład: 100% nierafinowany, nieoczyszczony olej z nasion czarnuszki siewnej, tłoczony na zimno
Wartość odżywcza |
w 100 ml |
w 10 ml* |
Wartość energetyczna |
3700 kJ/ 900 kcal |
370 kJ/ 90 kcal |
Tłuszcz |
90 g |
9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
16 g |
1,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
23 g |
2,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
51 g |
5,1 g |
Węglowodany w tym cukry |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
0 g |
0 g |
Sól |
0 g |
0 g |
Sposób użycia: Jedna łyżeczka (5 ml) dwa razy dziennie, podczas posiłku.
Opakowanie: 250 ml