Witamina K2 MK7 liofilizowany ekstrakt z NATTO, 200 g,
Opis
Liofilizowany ekstrakt z Natto MERIDIAN
Dzięki zastosowaniu zaawansowanej technologii koncentracji metodą „na zimno” produkt zachowuje wszystkie właściwości świeżego Natto, łącznie z aktywnymi enzymami. Jednocześnie pozbawiony jest charakterystycznego nieprzyjemnego zapachu. Jedna porcja koncentratu odpowiada około sześciu porcjom świeżego Natto. Ojczyzną Natto jest Japonia, gdzie jest cenione za swe niezwykłe właściwości odżywcze. W szczególności wysoką zawartość witaminy K2, w jej rzadkiej wartościowej postaci MK7 oraz enzymu Nattokinaza, któremu Japończycy przypisują szczególne znaczenie. Ten potencjał odżywczy powstaje w wyniku fermentacji ziarna sojowego z użyciem bakterii Bacillus Subtilis. Dzięki ich aktywności struktura soi podlega przeobrażeniu do postaci o wysokiej biodostępności składników odżywczych.
Witamina K jest również konieczna do zapewnienia funkcji białek (MGP – Matrix Gla Protein) wiążących i transportujących wapń do kości. Dzięki niej wapń pozyskiwany
z pożywienia nie osadza się w naczyniach krwionośnych (prowadząc do zwapnienia), a jest transportowany bezpośrednio do kości.
Z najnowszych badań wynika, że nie tylko odpowiedni poziom witaminy D3 oraz wystarczająca ilość wapnia w organizmie są warunkiem zdrowych i mocnych kości. Równie ważnym, a może i najważniejszym czynnikiem jest jego skierowanie do kości.
Niedobór witaminy K można określić na podstawie długości krzepnięcia krwi. Wskaźnikiem niedoboru jest niski poziom karboksyosteokalcyny, który świadczy
o niekorzystnym metabolizmie wapnia w układzie kostnym.
Witamina K2 w postaci MK-7 – charakteryzuje się doskonałą wchłanialnością oraz zdolnością do akumulacji we krwi. Witamina K2 może być tworzona przez mikroorganizmy, między innymi przez bakterie naszej własnej flory jelitowej i może być przyswajana bezpośrednio przez komórki jelit. Jednak warunkiem jej wytwarzania są zdrowe jelita. W innym wypadku należy dostarczyć K2 MK-7 w optymalnej dawce, w postaci suplementu diety.
W przypadku braku witaminy K2, białko (osteokalcyna) posiadające właściwości wiązania wapnia, staje się nieaktywne, w skutek czego procesy mineralizacji kości zostają zakłócone, a wapń zaczyna gromadzić się w naczyniach krwionośnych.
Przechowywanie: po otwarciu przechowywać w lodówce.
Skład:
Nazwa składnika odżywczego | w 100 g | %RWS* |
WITAMINY | ||
Cholina | 228 mg | - |
Witamina C | 52 mg | 65% |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,95 mg | 15,8% |
Witamina B2 (ryboflawina) | 0,76 mg | 54,3% |
Witamina B1 | 0,64 mg | 58,2% |
Witamina B6 | 0,52 mg | 37,1% |
Witamina K | 96,8 mcg | 129% |
Kwas foliowy | 32 mcg | 16% |
MINERAŁY | ||
Potas | 2916 mg | 145,8% |
Wapń | 868 mg | 108,5% |
Fosfor | 696 mg | 99,4% |
Magnez | 460 mg | 122,7% |
Żelazo | 34,4 mg | 245,7% |
Cynk | 12,6 mg | 121,2% |
Mangan | 6,11 mg | 305,6% |
Miedź | 2,67 mg | 267% |
Selen | 35,3 mcg | 64,2% |
Wartość energetyczna 100 g | 1782 kJ / 426 kcal | - |
Białko | 38,94 g | - |
Węglowodany, w tym: | 28,68 g | - |
- Błonnik | 11,88 g | - |
- Cukry | 8,78 g | - |
- Skrobia | 8,02 g | - |
- Alkohole | 0 g | - |
Tłuszcze, w tym: | 22,44 g | - |
- nasycone | 3,52 g | - |
- jednonienasycone | 5,28 g | - |
- wielonienasycone | 13,64 g | - |
- kwasy omega 3 | 2,27 g | - |
- kwasy omega 6 | 11,37 g | - |
ENZYMY | ||
Nattokinaza | 12000 FU | - |
*RWS - Referencyjna Wartość Spożycia
Sposób użycia: Jedna dzienna porcja sugerowana przez producenta to dwie czubate łyżeczki. Można spożywać je bezpośrednio jako chrupki bądź dodawać do jogurtu, maślanki, sałatek.
Opakowanie: 200 g