Chia Szałwia Hiszpańska, 250 g
Opis
Szałwia hiszpańska
Zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.
Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.
Nasiona Chia są doskonałym źródłem błonnika, białka, witamin, minerałów, antyoksydantów oraz najbogatszym znanym źródłem omega3 oraz omega6. W czasach prekolumbijskich, nasiona chia były składnikiem diety Azteków i Majów. Wierzyli, że jedna łyżka chia może utrzymać wojownika przy życiu przez 1 dzień. Nasiona Chia są źródłem znakomitego błonnika. 2 łyżki nasion chia (25 gram) dają 7 gram błonnika a także wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, niacynę oraz cynk. Badania wykazały również, że nasiona Chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste. Uważa się, że nasiona te mogą być korzystne dla diabetyków ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów. Nasiona Chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, shake'ów, sałatek oraz wypieków.
CHIA - Nasiona Szałwii Hiszpańskiej
- nie zawierają glutenu
- zdrowy dodatek do diety
- najbogatsze znane źródło omega3 oraz omega6
- zawierają 9 niezbędnych dla człowieka aminokwasów
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwi hiszpańskiej jako składnika żywności.
Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.
Wartość odżywcza | w 100 g produktu | w porcji 15 g | %RWS* w porcji (15 g) |
Wartość energetyczna | 1861 kJ/ 443 kcal | 279 kJ/ 66 kcal | 3% |
Tłuszcz | 30,74 g | 4,6 g | 7% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,33 g | 0,5 g | 2% |
Węglowodany | 7,72 g | 1,16 g | <1% |
w tym cukry | 0 g | 0 g | 0% |
Błonnik | 34,4 g | 5,2 g | - |
Białko | 16,54 g | 2,5 g | 5% |
Sól** | 0,04 g | <0,01 g | <1% |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji 15 g | %RWS* w 100 g |
Żelazo | 7,72 mg | 1,16 mg | 55% |
Wapń | 631 mg | 95 mg | 79% |
Magnez | 335 mg | 50 mg | 89% |
*RWS - referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g.
Opakowanie: 250g
Nina - Sosnowiec
Transakcja przebiegła bez najmniejszych zastrzeżeń. Ekspresowa wysyłka! Chia Szałwia Hiszpańska zgodna z opisem. Polecam zakupy w sklepie vitamarket.pl :)
Lidia - Poznań
Serdecznie polecam, profesjonalna obsługa na najwyższym poziomie. Błyskawiczna wysyłka.