Calivita C 300 z owocem dzikiej róży i bioflawonoidami, 120 tabletek
Opis
C 300 z owocem dzikiej róży i bioflawonoidami CALIVITA
C 300 Plus with Rose Hips and Bioflavonoids to preparat kompleksowy o przedłużonym działaniu, zawierający odpowiednio dobrane składniki: witaminę C, kompleks bioflawonoidów cytrusowych oraz sproszkowane owoce dzikiej róży. Ten nowoczesny produkt oferuje nie tylko korzyści związane z cennymi właściwościami witaminy C – dzięki obecności dodatkowych substancji organizm w sposób optymalny ją wchłania i wykorzystuje, a technologia przedłużonego działania gwarantuje długotrwały, stały poziom składników aktywnych w organizmie.
Witamina C, pochodząca z naturalnych źródeł (owoce cytrusowe) to dobrze poznany składnik odżywczy o licznych zaletach. Jest ważnym antyoksydantem, niezbędnym w ochronie komórek przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Znana jest przede wszystkim jako substancja wzmacniająca aktywność układu immunologicznego. Ponadto, witamina C uczestniczy w tworzeniu kolagenu - kluczowego elementu tkanki łącznej. Nazwa tej tkanki jest związana z rolą, jaką odgrywa ona w naszym organizmie – łączy różne typy komórek oraz ma wpływ na zachowanie przez nie kształtu i sprawnego funkcjonowania. Dzięki zdrowym włóknom kolagenowym skóra zachowuje jędrny i młody wygląd, naczynia krwionośne odpowiednią szczelność, a dziąsła, stawy oraz kości pełną sprawność. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej aktywności układu nerwowego. Uczestniczy w absorpcji żelaza niehemowego i wpływa na prawidłowy metabolizm energetyczny.
Bioflawonoidy, pochodzące z owoców cytrusowych doskonale uzupełniają cenne właściwości witaminy C, zapewniają jej lepsze wchłanianie i wykorzystanie przez organizm. Same również są skutecznymi antyoksydantami. Wykazują również korzystny wpływ na strukturę naczyń krwionośnych.
Sproszkowane owoce dzikiej róży nie tylko nadają produktowi przyjemny zapach, lecz są jednym z najdłużej stosowanych źródeł witaminy C w tradycyjnej medycynie.
Czy wiesz, że:
- witamina C jest niezwykle wrażliwa na działanie wysokiej temperatury – przeciętne straty witaminy C spowodowane obróbką termiczną mogą sięgać od 40 do 70%;
- przechowywanie już ugotowanych potraw w lodówce do następnego dnia obniża zawartość witaminy C o 60-80%;
- podczas stresu i znacznego wysiłku fizycznego wzrasta zużycie witaminy C, co powoduje zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik;
- w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach oraz podczas stosowania środków antykoncepcyjnych, sterydów, leków przeciwbólowych organizm potrzebuje więcej witaminy C.
Skład: stabilizator - fosforany wapnia (fosforan diwapniowy), witamina C, substancja zagęszczająca - hydroksypropylometyloceluloza, sproszkowany owoc dzikiej róży, stabilizator - celuloza mikrokrystaliczna, substancja przeciwzbrylająca - kwasy tłuszczowe
Sposób użycia: 1 tabletka dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Opakowanie: 120 tabletek