Durian właściwy | 15-09-2015 |
Często spotyka się również inne nazwy tej rośliny, zybuczkowiec właściwy i
rościan. Uprawa durianu organiczna się właściwie do rejonów południowo-
wschodniej Azji, największe zbiory pozyskuje się w Malezji i Indochinach. Próby
zaaklimatyzowania tej rośliny podjęto w Ameryce Środkowej i Południowej. To
potężne, smukłe drzewo jest przedstawicielem rodziny wełniakowatych. Osiąga
spore rozmiary, rośnie nawet do 40 m wysokości. Wykształca całobrzegie,
eliptyczne liście podobne do brzoskwini oraz duże, białe lub żółtawe kwiaty.
Mają one dzwonkowaty kielich i wyrastają wprost z pnia i grubszych gałęzi
drzewa. Nie pachną zbyt przyjemnie, podobnie zresztą jak owoce. Ze względu na
ten brzydki zapach owoców rośnie nadano nazwę Durio zibethinus, co po włosku
oznacza silną woń. Owoc durianu to duża, pękająca torebka zawierająca w każdej z
pięciu komór po około 6 sporych, połyskliwych nasion, które okryte są
białożółtawą, tłustą, kleistą osnówką. Durian waży 3-4 kg, kiedy dojrzewa, na
okrywie pojawiają się zarysy klap, które łatwo dają się otworzyć. Cała pokryty
jest krótkimi, ale ostrymi kolcami i ma najpierw żółtawy, a potem zieolożółty
kolor. Owoc pachnie naprawdę okropnie, to mniej więcej zapach fermentującego
sera lub gnijącej cebuli. Jednak ten przykry zapach dotyczy tylko skórki
durianu, miąższ tej rośliny uważany jest za niezwykle wykwintny ( i bardzo
drogi) przysmak. Smakiem przypomina ser śmietankowy, a trochę migdały lub
orzechy. Jadany jest przede wszystkim na surowo, ponieważ wtedy najlepiej czuje
się jego doskonałe walory. Konsystencją przypomina budyń, miąższ jest miękki,
biały i wyjada się go łyżeczką. Niedojrzałe duriany gotuje się jak warzywo i
dodaje do zup, sosów i mielonego mięsa. Natomiast owoce bardzo mocno dojrzałe (
których paskudny zapach jeszcze się wzmaga) służą do wyrobu dżemu, marmolad,
konfitur, lodów, ciastek, cukierków i napojów. Jadalne są również mięsiste, duże
nasiona durianu. Można je piec i smakują wtedy jak jadalne kasztany lub orzechy.
W wielu krajach otrzymuje się z nich także mąkę używaną w cukiernictwie. Durian
jest niezwykle pożywnym owocem, ponieważ zawiera aż 17% węglowodanów ( cukier i
skrobia) i spore ilości tłuszczu, poza tym białko, kwasy organiczne i znaczną
ilość potasu.
| |